AKTUELNO

LG 42LB730V Cinema 3D

Napisao prota, 2014-09-07 20:00:25 u Opis - dugi

U okviru nove generacije LG smart televizora, među modelima iz portfolija za 2014. godinu, serija pod oznakom LB730 dolazi kao rešenje koje uz brojne napredne karakteristike donosi dodatno podizanje korisničkog iskustva na Smart TV platformi. Pred nama se našao model sa dijagonalom od 42-inča (106 cm), što je inače ulazna veličina u ovoj seriji, a kako je to verovatno i najpopularnija dimenzija među korisnicima koja može da se uklopi u prosečan budžet srpskog domaćinstva, čini se da predstavlja idealan izbor za sve one koji na jednom mestu žele da dobiju jedan inovativan i moderno dizajniran TV uređaj. Upoznajmo dakle televizor čiji pun naziv glasi LG 42LB730V.

 

 

 

Dizajn

 

Prateći aktuelne trendove LG je model 42LB730V dizajnirao tako da sa jedne strane ponudi elegantan proizvod modernog izgleda, dok je sa druge strane obezbedio robusnost i čvrstinu koje se svakako ne smeju zanemariti u kategoriji modela koji pretenduju da ponesu epitet visoke klase. Pre svega, ovaj TV se odlikuje dizajnom tankog profila, koji zahvaljujući upotrebi direktnog LED pozadinskog osvetljenja nigde ne prelazi dubinu preko 5.6 cm, uz relativno ravnu zadnju masku bez ispupčenja i proširenja.

 

Prednji panel čine ekran oivičen tankim crnim okvirom u istoj ravni, dok su bočne strane izrađene od brušenog aluminijuma. Okvir sa donje strane ekrana čini nešto šira traka koja na sebi nema nikavih detalja u vidu tastera ili oznaka, osim što je na sredini postavljen prepoznatljiv LG logo ispod koga se nalazi crvena LE dioda koja svetli kada je TV u standby režimu. Sasvim donji deo ove trake je diskretno perforiran što nagoveštava da se u toj zoni nalaze zvučnici, a 42LB730V je zapravo opremljen 2.1 sistemom, te se iza spomenutih “rupica” kriju dva stereo zvučnika, dok je jedan niskotonac smešten na poleđini TV-a.

 

 

Zadnja strana ovog televizora je pokrivena crnom metalnom maskom, što svakako utiče na čvrstinu ukupne konstrukcije, a od važnih detalja tu se nalaze svi raspoloživi konektori, organizovani u dva bloka, te orjentisani na dve strane - za bočni i direktan pristup. Takođe, sa zadnje strane se povezuje i stilizovano metalno postolje koje nosi kompletan uređaj, a utisak je da 42LB730V deluje poprilično robusno i stabilno, te ne morate mnogo brinuti da li će čvrsto stajati na podlozi, a uostalom možete ga montirati i na zid – kompatibilan je sa VESA standardom.

 

Svakako treba spomenuti i to da ovaj televizor stiže sa Magic daljincem poslednje generacije, koji pruža jedinstveno iskustvo u upravljanju sadržajima na televizoru. Za razliku od klasičnih daljinskih upravljača Magic remote poseduje samo par osnovnih tastera, strelice za navigaciju i komande za pozivanje menija, a najveći deo upravljanja se obavlja preko pointera na ekranu (poput miša na računaru), te nema potrebe za korišćenjem velikog broja tastera. Uz to prati ga veoma dobra ergonomija koja donosi ugodan osećaj pod prstima, te ćete se veoma lako navići na to kako da ga upotrebljavate.

 

 

 

Specifikacije i prikaz slike

 

Kao što smo već rekli LG 42LB730V je TV sa dijagonalom od 42-inča na kome se slika prikazuje u Full HD rezoluciji od 1920x1080 tačaka. Baziran je na IPS LCD panelu sa direktnim LED osvetljenjem uz Micro Pixel Control (lokalno zatamnjenje) sa kojim se postiže veći kontrast i prirodniji kvalitet slike. Naime, sa aktivnim lokalnim zatamljenjem crna boja je intenzivnija i dublja, uz pun raspon RGB prikaza, te veoma dobru uniformnost bez posebno uočljivog probijanja pozadinskog osvetljenja.

 

Odabrani panel donosi i veoma dobre uglove vidljivosti, te se i pri uglu većem od 45 stepeni zadržava dobra zasićenost boja i postojanost prikaza. Kvalitet reprodukcije je podjednako dobar bilo da se gledaju SD ili HD kanali, boje su veoma prirodne, a slika veoma jasna. Zahvaljujući 800Hz MCI (Motion Clarity Index, jednako 200Hz) obradi slike 3D prikaz je oštriji, kao i u slučaju 2D reprodukcije, čak i prilikom veoma dinamičnih akcionih scena ili prikaza sportskih događaja (posebno uz Clear Plus opciju).

 

 

Ono što se ipak može zameriti ovom modelu, a to je na žalost prisutno gotovo kod svih LG direct LED televizora, odnosi se na DSE efekat (Dirty Screen Effect – efekat prljavog ekrana). Naime na ekranu se povremeno mogu uočiti blaga zamagljenja poput nekih fleka što je prevashodno vidljivo kod jednobojnih scena i to posebno na SD kanalima koji su dosta komprimovani. Kao klasičan primer za ovu situaciju uzimaju se prenosi fudbalskih utakmica kada na ekranu dominira zelena boja terena, a slika se često skroluje na levo i desno. To prosto imajte na umu jer je velika šansa da to i vaš primerak ispoljava u meri koja će vam smetati, a ne spada u standardne razloge za reklamaciju!

 

Po pitanju prikaza 3D sadržaja, nema puno iznenađenja - LG već gotovo 3 godine primenjuje svoju FRP (Film Patterned Retarder) tehnologiju koja polarizuje sliku (pokazuje leve i desne slike kroz različite šablone u polarizatoru, a leve/desne polarizovane naočare dozvoljavaju samo leve/desne slike da se vide u datom redosledu, što se u ljudskom mozgu doživljava kao 3D slika), što je primenjeno i na ovom 3D Cinema televizoru.

 

U skladu sa tim (tipično za FRP) slika je svetlija, bez zamućenja i treperenja, a omogućena je i konverzija 2D slike u 3D prikaz, pa praktično sve sadržaje možete doživeti i na trodimenzionalan način. U paketu se dobijaju dva para naočara, a ukoliko vam treba više od toga možete nabaviti bilo koji model koji koristi cirkularnu (kružnu) polarizaciju.

 

 

 

WebOS i osnovne funkcije

 

Uz napredne tehničke specifikacije kao jedna od glavnih karakteristika koja odlikuje LB730 seriju, pa tako i model 42LB730V, odnosi se na novi webOS korisnički interfejs koji značajno unapređuje korišćenje smart platforme. U pitanju je pregledno i veoma jednostavno okruženje do koga se stiže pritiskom na dugme “početak”, kada se pred vama otvara Launcher aplikacija sa trakom u donjem delu ekrana koja je podeljena na brojna raznobojna polja sa prepoznatljivim ikonama za pristup najrazličitijim funkcijama i TV programima.

 

Kretanjem na levo i desno prolazi se kroz kompletan ponuđeni sadržaj koji pritom možete da presložite onako kako vama najviše odgovara, te da opcije koje najviše koristite imate uvek na “dohvat ruke”. Za početak snalaženje kroz web OS okruženje je olakšano Fun setup funkcijom koja vas upućuje na korake koje treba da preduzmete uz zabavne animacije sa maskotom nazvanom BeanBird.

 

 

Za dodatnu zabavu poput TV programa uživo, videa na zahtev (VOD), 3D materijala, aplikacija, aktuelnih igara i sl. omogućen je pristup LG Store prodavnici, a samo pokretanje i izvođenje svih vrsta sadržaja se obavlja brzo, glatko i veoma efikasno. Naravno potrebno je obezbediti pristup internetu i potom ćete moći da koristite brojne opcije koje su vam na raspolaganju uz jednostavno pretraživanje koje se može zadati i glasom – dovoljno je izgovoriti ključnu reč da bi univerzalno pretraživanje obezbedilo željene sadržaje.

 

Mnogima će se dopasti opcija Live Menu, koja obezbeđuje da pregledate i pretražujete različite sadržaje ne menjajući (bez prekida) onoga što već pratite na ekranu, a dostupna je funkcija Time Machine II sa kojom možete snimiti i odloženo gledati sadržaj onda kada vam to odgovara.

 

LG 42LB730V omogućuje i povezivanje sa različitim eksternim uređajima sa kojih se mogu pozivati i reprodukovati multimedijalne datoteke, bilo da to radite preko USB veze (eksterne memorije i diskovi), MHK-HDMI konekcije ili bežičnim putem (DLNA), a za pristup željenom materijalu na raspolaganju je SmartShare funkcija. Podržani su različiti video formati (DivX, XviD, MOV, TS, M2TS i MKV datoteka), titlovi prepoznaju i prikazuju naša slova (ć, č, š, ž…), a možete vršiti i fina podešavanja.

 

 

Zaključak

 

Nije teško zaključiti da LG 42LB730V predstavlja jedan dobro zaokružen proizvod koji u pravom smislu reči potvrđuje epitet Smart TV uređaja nove generacije. Prema svemu što pruža od samog dizajna i kvaliteta izrade, pa do tehničkih specifikacija koje omogućuju veoma dobar prikaz, visok kontrast i čistu sliku prilikom reprodukcije dinamičnog sadržaja, radi se o televizoru visoke klase. Krunu funkcionalnosti ovog modela čini WebOS koji donosi jasno i pregledno korisničko okruženje sa brojnim opcijama koje može da ponudi. Tu je i mogućnost gledanja različitog 3D sadržaja, što obećava puno zabave i uzbudljivih scena, a ukupnom doživljaju će doprineti i sasvim solidni 2.1 audio sistem.

 

Ono što čini lošiju stranu odnosi se na prisutnost je DSE efekta koji je u određenim situacijama jako uočljiv i može da smeta, kao i nešto veća refleksija kada se ekran gleda u osvetljenom ambijentu. Ukoliko ove stavke ne predstavljaju nešto preko čega ne možete preći, LG 42LB730V zaslužuje visoku ocenu i preporuku u okviru svoje cenovne klase.

 

 


 

Proizvođač LG
Model 42LB730V Cinema 3D
Vrsta uređaja 3D TV
Tip panela IPS LCD
Dijagonala 42-inča (106 cm)
Rezolucija Full HD (1920 x 1080 piksela)
Osvetljenje Direktno LED osvetljenje uz Micro Pixel Control (lokalno zatamljenje)
Osvežavanje slike 800 Hz
Tip tjunera Analogni i digitalni DVB-T2/DVB-C/DVB-S2, CI+
3D prikaz Polarizirajući 3D prikaz
Konverzije prikaza 2D u 3D i 3D u 2D
Povezivanje CI slot, 3x HDMI(1.4), 3x USB 2.0, 2x Izlaz za slušalice, RF, Kompozitni ulaz (CVBS + Audio), SCART, Komponentni Ulaz (Y,Pb,Pr) + Zvuk, Digitalni Audio Izlaz (Optički), LAN.
WiFi i mreža Ugrađen WiFi, WiFi Direct, MHL-HD, DLNA, WiDi, Simplink (HDMI CEC)
Zvuk 2.1 Audio sistem, 12W+12W, Dolby Digital dekoder
Smart funkcije LG Web OS interfejs, pretraživač interneta, LG Cloud, Pametno deljenje
Energetska klasa A+ (72 kWh/godišnje)
Dodatna oprema LG Magic remote, 2x 3D naočare
Dimenzije 949 x 560 x 55 mm (bez police) / 949x608x211 (sa policom)
Težina 10 kg (bez police / 10.3 kg (sa policom)
Cena 96.990,00 Din
Kontakt www.lg.rs

 

Autor: M.P.