AKTUELNO

Aura Smart Sleep System

Napisao prota, 2015-03-07 17:55:01 u Opšte vesti

Ubrzani tempo života savremenog čoveka nedvosmisleno ostavlja brojne loše posledice po zdravlje i raspoloženje, te je okretanje zdravim navikama kao što su pravilna ishrana, redovno vežbanje, ali i kvalitetan odmor postali imperativ kome se okreće sve veći broj ljudi. Ovakve trendove sve više prate i različita rešenja zasnovana na modernim tehnologijama, o čemu svedoče i brojni Fitness i Wellness gedžeti koji poslednjih nekoliko godina doživljavaju ogromnu ekspanziju, te se prema predviđanjima stručnjaka do kraja 2018. godine očekuje da će svaki vlasnik pametnog telefona u svom vlasništvu imati bar jedan uređaj ovakvog tipa.

 

I sami smo u više navrata imali priliku da isprobamo nekoliko zaista zanimljivih Fitness i Wellness proizvoda, međutim sada se po prvi put pred nama našao jedan gedžet nešto drugačijeg tipa kome je primarna namena da isprati kvalitet sna korisnika. Naime, reč je o Aura Smart Sleep System uređaju kompanije Withings koja u ovoj oblasti ima zaista mnogo iskustva i nekoliko proizvoda iza sebe koji su napravili zapažen uspeh u svetu. Ipak, Aura je prema svemu viđenom kruna rada ove kompanije, a posebno je znamiljiv podatak da je na projektovanju Aura Smart Sleep sistema radilo preko 50 stručnjaka iz oblasti vezanih za san, među kojima i nekoliko domaćih naučnika čiji je rad doprineo da proizvod za veoma kratko vreme doživi ogromnu ekspanziju u svetu.

 

 

 

Tehnologija u službi zdravlja

 

Brojna istraživanja pokazuju da više od trećine svetske populacije pati od nekog problema sa snom, među kojima najveći deo “muči muku” sa hroničnom nesanicom. Ponekad se može činiti da nesanica ne predstavlja naročito veliki problem, međutim svako ko se suočio sa ovakvim poremećajem u iole dužem periodu verovatno dobro zna kolio je to jedna veoma opasna i ozbiljna pojava koja u velikoj meri narušava kvalitet života, a kad potraje može da dovede do ozbiljnih psihofizičkih problema.

 

Uobičajeno je da lekari ovaj problem tretiraju upotrebom medikamenata koji su manje ili više efikasni, uz konstataciju da su funkcionisanje ljudskog mozga i samog sna i dalje u velikoj meri prekriveni velom tajne. Zbog toga se često poseže i za brojnim alternativnim rešenjima, među kojima su i specijalizovani gedžeti koji korišćenjem najrazličitijih metoda osobe sa nesanicom uvode u san. Neki od ovih proizvoda su u tome čak i prilično uspešni, dok neki to baš i nisu, a uglavnom se primenjuje princip emitovanja određenih zvukova koji pomažu da lakše zaspite. Istraživači kompanije Withings sada su otišli korak dalje te su Aura sistem zasnovali na kombinaciji emitovanja zvuka i svetlosti dodavši specijalnu lampu koja emituje određene nijanse boja, što dodatno posepešuje da organizam brzo i lako utone u san.

 

 

Fizički gledano Aura na prvi pogled deluje kao neki moderno dizajnirani zvučnik, a zapravo uređaj se sastoji od dve odvojive celine – Bedside uređaja i Sleep senzora i koji funkcionišu u interakciji. Sleep senzor dolazi u vidu stilizovane prostirke na kojoj korisnik leži (mekana je, može se staviti ispod posteljine), a kao što po nazivu i sami možete zaključiti zadužena je za prikupljanje različitih podataka važnih za praćenje sna.

 

Pored toga postoji i treća celina koja zaokružuje ovaj sistem, ali ona nije fizička, već je u pitanju aplikacija sa kojom se prate različiti parametri vezani za san i neke vitalne funkcije organizma. Ova aplikacija je za sada napisana samo za iOS platformu što u neku ruku malo limitira jedan ovako zanimljivo osmišljen uređaj, ali verujemo da će se to uskoro promeniti.

 

Da se radi o proizvodu koji je inicijalno i razvijan u smeru korišćenja sa Apple gedžetima jasno je i po samom dizajnu i izradi Aura Smart Sleep sistema, koji donosi kombinaciju jednostavnih elegantnih linija i kvalitetnih materijala koji su primenjeni i u ovom slučaju.

 

Spomenimo da Aura Smart Sleep podržava bežičnu komunikaciju sa uređajima na kojima ćete pratiti prikupljene rezultate, a poseduje i tri USB porta. Takođe omogućuje reprodukciju muzike po vašem izboru (ima funkciju zvučnika), a čak preko njega možete i da punite svoj mobilni uređaj. Na frontalnom delu se nalazi i maleni smart displej za digitalni sat koji se gasi kada korisnik spava.

 

 

 

Za dobar san i život bez stresa

 

Kako Aura Sleep funkcioniše? Sve je zapravo vrlo jednostavno – Sleep senzor postavite na krevet, povežete ga kablom sa Bedside uređajom i potom još samo treba startovati aplikaciju – nakon toga spremite se da zakoračite u svet snova.

 

Kako bi Aura uvela korisnika u san, kombinuje se emitovanje određenih nijansi crvene boje sa odabranim zvucima koji dokazano stimulišu povećano lučenje hormona sna (Melatonin). Senzor prati rad srca, disanje i kompletno stanje organizma i kako isti tone u san tako se automatski smanjuje intenzitet i interval emitovanja svetlosti i jačine zvuka.

 

 

Dok telo miruje Sleep senzor i dalje prikuplja bitne podatke o snu, kao što je njegova dubina i intenzitet  paralelno prateći stanje organizma. Analizira se disanje, rad srca, temperatura, pokreti i slično, a posebno je interesantno da senzor može da odredi i koliko je organizam izgubio vode tokom spavanja, te kolika je potrošnja kalorija bila u stanju mirovanja…

 

Još jedna veoma zanimljiva i značajna funkcija koju Aura Smart Sleep System donosi, odnosi se na inteligentnu opcija buđenja. Naime, kako poseduje integrisan alarm i tajmer, Auru je moguće “naviti” za buđenje kao klasičan sat. Međutim, ono što je mnogo zanimljivije jeste automatska opcija koju preporučujemo samo neradnim danima jer lako može da se dogodi da korisnik zbog nje zakasni na posao ili neki važan sastanak.

 

Buđenje na ovaj način funkcioniše veoma slično kao i uvođenje u san, samo što umesto nijansi crvene boje lampa emituje određeni spektar plave boje ukomponovane sa odabranim zvucima koje emituje zvučnik na uređaju, što vas lagano izvodi iz stanja sna. Naglasak je na ovom postepenom buđenju koje nije praćeno trzavicama i naglim stresom koje izaziva agresivan prekid sna, te ćete se nakon ustajanja osećati daleko bolje i opuštenije.

 

Sve ovo dovodi do zaključka, a istraživanja koja su sprovođena to i potvrđuju, korišćenje Aura sistema donosi brojne prednosti i vidno olakšanje osobama koje pate od hronične nesanice, ali i oni koji nemaju vidno izražene probleme sa snom sa ovim proizvodom obezbeđuju kvalitetniji odmor, te drastično smanjuju nivo stresa.

 

 

 

Zaključak

 

Možda na prvi pogled Aura Smart Sleep System deluje kao još jedan “fancy” gedžet koji je više usmeren na one koji vole tehničke novotarije, te nabavka ovakvih uređaja predstavlja stvar prestiža. U neku ruku to možda i nije daleko od istine, jer će Aura biti omiljena u populaciji koja ima takav životni stil, ali njegova praktična strana je nesumljiva, te pre svega treba istaći ono što zaista donosi onima koji imaju problema sa snom, a to je u krajnjem slučaju podizanje kvaliteta života – dobar san vas čini zdravijim, podiže nivo radnih sposobnosti, donosi daleko veći nivo zadovoljstva…

 

Dopadljiv dizajn, jednostavna upotreba, mogućnost upotrebe za dva korisnika, te puna efikasnost u ostvarivanju svog glavnog zadatka predstavljaju očigledne prednosti koju Aura Smart Sleep sistem donosi. Sa druge strane može mu se zameriti ograničenost na iOS uređaje na kojima se koristi prateća aplikacija, što sigurno limitira potencijalni broj korisnika te isključuje one koji poseduju Android bazirane pametne telefone i tablete, kao i one zasnovane na Windows platformi. Takođe, cena koja je prilično visoka za naše uslove je još jedna sporna stvar koju možemo navesti, ali ako se kaže da kvalitetan san i zdravlje nemaju cenu onda ćemo i ovu činjenicu uzeti sa sa rezervom.

 

Sve u svemu Aura Smart Sleep System je gedžet koji će svima koji pate od nesanice ili nekvalitetnog sna doneti mir u kući, lepe snove i više osmeha na licu, a njegove mogućnosti mogu da se posmatraju i šire od toga, pa bi koristi mogli da imaju i korisnici poput profesionalnih sportista kao i svih osoba koji pred sobom imaju neke važne obaveze za koje treba biti odmoran i skoncentrisan...

 

 

 

 


 

Pozitivno

 

Elegantan i moderan dizajn svedenih linija

Praktična funkcionalnost i jednostavna upotreba

Detaljno praćenje parametara na mobilnim uređajima

Dodatne opcije (zvučnik, sat, budilnik...)

 

 

Negativno

 

Ograničenost na interakciju sa iOS uređajima

Visoka cena

 

Proizvođač Withings
Model Aura Smart Sleep System
Funkcije Spavanje, Buđenje, Nadzor vitalnih funkcija…
Komponente Sleep senzor, Bedside uređaj sa lampom i zvučnikom, aplikacija
Kontrola Touch interfejs za kontrolu nivoa svetla i zvuka, smart digitalni sat
Bežična veza WI-FI 802.11 b/g/n, Bluetooth
Konektori 3 x USB port, konektor za punjenje smartfona
Dimenzije 288x128x135 mm (Bedside uređaj), 15x210x700 mm (Sleep senzor)
Podržane platforme iOS
Cena 40.990,00 dinara
Kontakt www.apcom.rs
Autor: Nebojša Rašković