KATEGORIJE

PREGLED TRŽIŠTA

AKTUELNO

Samsung MotionSync F700 (VC20F70HNBN )

Napisao prota, 2015-06-05 01:35:58 u Opis - dugi

Koliko puta vam se desilo da nakon što ste se vratili kući iz burnog provoda, te vam u glavi još sve tutnji od preglasne muzike i žamora iz kluba u kome ste se bili do ranih jutarnjih časova, jedinu želju koju u tom trenutku imate je da na miru odspavate u tišini doma svog. I taman kada ste se dohvatili prvog sna, neumorna komšinica sprat iznad vas je odlučila da je pravo vreme za sređivanje kuće, te je krenula temeljno da čisti svaki kutak u svom stanu usisivačem glasnijim od pneumatske bušilice. U tom trenutku vaša ideja o mirnom odmoru počinje da se ruši, a neće pomoći ni tradicionalno komšijsko slanje upozoravajućih zvučnih signala udaranjem u cevi centralnog grejanja – vremešni ususivač Sloboda Čačak će odneti pobedu jer je neuporedivo glasniji i komšinica nema šansi da čuje vaše zapomažuće lupanje (jedino možda počne da štuca obzirom da je sigurno pominjete u tom trenutku…).

 

Šalu na stranu, usisivači su odavno postali neizostavni deo kućne tehnike, iako mnogima nisu baš omiljeni, ali bez njih održavanje čistoće u našim domovima ne bi moglo da se zamisli. Ponuda na tržištu je odavno prevazišla tek nekoliko modela dostupnih u vreme crvenih pionirskih marama (poput pomenutog usisivača Slobode Čačak iz uvoda teksta), a kao i u okviru većine drugih kategorija tehničkih uređaja može se birati između jeftinih i jednostavnih modela malo poznatih proizvođača, pa do onih koji donose napredna tehnološka rešenja, veliki broj funkcija, te reputaciju poznatih svetskih brendova.

 

Ipak čini se da navike naših potrošača prilikom odabira novog usisivača nisu mnogo odmakle od “starih vremena”, pa prosečan srpski domaćin ili traži cenovno najpovoljniju ponudu ili pak ne žali para i traži uređaj najveće snage, ali to će uskoro morati da se promeni obzirom na novu politiku EU koja insistira na ekološkim standardima i maloj potrošnji energije. Dakle, ukoliko razmišljate o novom usisivaču krajnje je vreme da tome pristupite malo studioznije, te da proučite neke aktuelne trendove koji vladaju u ovoj kategoriji uređaja. Ukoliko se pitate odakle početi, mi vam predlažemo jedan od aktuelnih modela kompanije Samsung i to iz njihove Motion Sync serije, a evo pogledajte i zašto…

 

 

 

Motion Sync dizajn

 

U Samsungu svakako imaju veliko iskustvo u dizajniranju različitih proizvoda, što se naročito može videti u slučajevima kada je potrebno napraviti neki iskorak u odnosu na konkurenciju i ponuditi nešto inovativno i novo. To je slučaj i sa njihovom Motion Sync serijom usisivača koji u sebi spajaju naprednu tehnologiju, funkcionalan dizajn i potrošnju u skladu sa strogim ekološkim standardima, pa u pravom smislu reči zaslužuju epitet uređaja nove generacije.

 

Već na prvi pogled primetićete karakterističan izgled Motion Sync usisivača, uostalom ovaj naziv se i odnosi na sam dizajn uređaja koji je po mnogo čemu specifičan. Model čija tačna oznaka glasi VC20F70HNBN pripada F700 seriji i nešto je robusniji u odnosu na malo manje modele iz F500 serije, koji slede isti koncept u načinu funkcionisanja, te ih možemo smestiti u isti koš.

 

 

Pre svega ovi usisivači poseduju telo koje se okreće (obrtno telo odvojeno od točkova), što donosi maksimalnu slobodu pokreta, a to kod standardnih modela nije slučaj. Naime, bez obzira kuda se krećete prilikom čišćenja, da li pravite nagle pokrete ili iznenada skrećete, nema uvrtanja creva, niti opasnosti od toga da bi se usisivač mogao prevrnuti – onaj ko ima iskustva sa klasičnim usisivačima dobro zna o čemu je reč...

 

Za samu stabilnost usisivača veliku zaslugu ima i konstrukcija točkova, a tu mislimo na njihovu veličinu i položaj. Oni su značajno veći u odnos na ono što smo navikli da viđamo na ovoj vrsti uređaja, a pritom su i postavljeni pod nagibom, što je očigledno ključni faktor koji sprečava eventualno prevrtanje.

 

Ono što se nama posebno dopalo jeste utisak lakoće upravljanja, jer iako ima težinu od oko 7 kg, ovaj usisivač prosto klizi za vama dok ga koristite, a crevo i drška ne ometaju pokrete. Takođe, tokom rada ne morate da se savijate kako bi tražili komande ili odgovarajuće dodatke, koji su obično smešteni na telu usisivača ili su pak u nekom uglu u ostavi, jer vam se ovde sve nalazi pri ruci. Na samoj dršci se nalazi ručica za daljinsku kontrolu sa tasterima za uključivanje i isključivanje usisivača, te podešavanje usisne snage, a tu su smešteni i svi neophodni dodaci za različite načine čišćenja (za čišćenje ivica i šupljina, za pristup uskim mestima i sl.).

 

 

 

Napredna tehnologija usisavanja

 

Ukoliko su konstrukcija i dizajn ono što “na prvu loptu“ daje pečat ovom modelu, sama tehnologija rada predstavlja pravi tehnološki iskorak, koji se ogleda u povećanoj efikasnosti, ali i lakšem održavanju.

 

Valjkasti oblik tela usisivača nije tek slučajno odabran, već je takav dizajn rezultat primene inovativnog CycloneForce sistema, koji funkcioniše na specifičan način. Naime, unutrašnju strukturu Motion Sync usisivača čini četrnaest komora koje stvaraju snažan višestruki ciklonski protok vazduha. Zahvaljujući jakoj usisnoj snazi detaljno se povlači sva nečistoća sa površine preko koje četka usisivača prolazi, dok moćna centrifugalna sila omogućuje da se iz unetog materijala detaljno izdvajaju čestice pašine i prljavština iz vazduha, bez mogućnosti da da izađu iz komore.

 

Nakon izdvajanja pašine i prljavštine čist vazduh prolazi kroz filter koji se nalazi ispred motora usisivača, a time se ujedno sprečava začepljivanje filtera, što omogućuje da usisivač duži vremenski period radi punom snagom, bez potrebe za čišćenjem.

 

 

Kada već spominjemo filter treba reći da je ovaj model i u ovom segmentu drugačiji u odnosu na većinu drugih usisivača. Naime radi se o usisivaču bez vreće za prašinu, a za razliku od drugih modela ovog tipa koji imaju filter sa unakrsnom pregradom, Motion Sync dolazi sa jednostavnim filterom sunđeraste strukture koji sa jedne strane bolje “hvata” prašinu, dok se sa druge strane veoma jednostavno pere i čisti – dovoljno je isprati ga pod mlazom tople vode, ocediti ga i to je to, ponovo je spreman za upotrebu.

 

Još jedna stavka na koju treba obratiti pažnju, a o kojoj većina korisnika ni ne misli, jeste kvalitet i funkcionalnost same četke za čišćenje, sa kojom usisivač dolazi. U našem slučaju usisivač dolazi sa četkom oznake NB810, koja odlično prijanja na podlogu preko koje prelazite prilikom usisavanja, te uz jaku usisnu snagu uređaja, detaljno povlači prašinu, mrve, dlake i sve ostalo što treba odstraniti.

 

Ukoliko se borite sa finom prašinom koju nećete uvek moći da vidite na svakoj površini, Motion Sync F700 usisivač će vam olakšati muke zahvaljujući senzoru koga poseduje, sa signalnim lampicama smeštenim u gornjem delu četke. Tako, kada naiđete na prašnjavo mesto svetlosni indikator će zasvetleti crvenom bojom i tako vas upozoriti da to mesto treba pažljivo preći, a kada je posao obavljen i područje preko koga prelazite postane potpuno čisto, “oglasiće se” zeleno svetlo.

 

 

 

Zaključak

 

Kako i sami nismo nikada mnogo razmišljali o kvalitetu i razlikama koje mogu postojati među usisivačima, verovatno bi neku sledeću nabavku obavili po inerciji. Dobro, možda bi kao ljudi koji se interesuju za “tehniku“ obratili malo više pažnju na neke detalje u odnosu na prosečnog domaćeg kupca, ali i sami ne bi znali prednosti kakve donosi jedan ovakav Motion Sync usisivač kakav smo imali priliku da isprobamo.

 

Sa jedne strane tu je napredna tehnologija usisavanja koja povećava efikasnost i olakšava sam proces čišćenja, ali obzirom na to da Samsung jasno naglašava o čemu se radi, to bi možda i mogli da saznamo dok se raspitujemo o samom modelu. Ono što je na nas ostavilo dodatni utisak jeste jednostavnost korišćenja, sloboda kretanja, laka manipulacija, trenutne kontrole… Tu je i jednostavno održavanje i lako pražnjenje nakupljene prašine – ne morate misliti o čišćenju ili zameni vreće koje ovde nema, filter se ispira vodom i praktično je odmah spreman za ponovnu upotrebu.

 

 

Što se tiče raspoloživog radiusa kretanja on sa kablom dužine 9 metara, iznosi 12 metara što je u okviru standarda kućnih modela. Po pitanju buke koju smo pominjali na početku teksta ona je na nivou od 79dBa, što znači da Motion Sync F700 ne spada u modele koji će vam probiti uši, ali nije ni nečujan, što je uostalom za ovu vrstu uređaja ipak nemoguća misija (najtiši modeli stvaraju buku od 72 decibela, što i nije drastična razlika u odnosu na Samsungovog pulena).

 

Na kraju možemo reći da svi argumenti stoje na strani Samsung Motion Sync F700 modela, jer je u pitanju usisivač nove generacije koji će vam posao čišćenja prašine, a koji verovatno nije na spisku vaših omiljenih, učiniti lakšim i efikasnijim. Ipak, postoji i ono čuveno “ali”, koje se u ovom slučaju odnosi na cenu – ovaj model nije cenovno konkurentan, na tom polju ćete naći bezbroj povoljnijih modela, ali i ono što dobijate je daleko iznad proseka, pa se može reći da je visoka cena sasvim i opravdana…

 

 


 

Pozitivno

Inovativan Motion Sync obezbeđuje punu stabilnost i lako kretanje

Visoka efikasnost CycloneForce sistema za odvajanje prašine

Jednostavno upravljanje sa kontrolama na dršci

Jednostavno održavanje (izbacivanje prašine, čišćenje filtera)

Senzor za prašinu

Efikasna četka koja dobro naleže na površinu čišćenja

Veliki izbor dodatne opreme

 

Negativno

Nešto veća težina otežava transport

Visoka cena

 

Proizvođač Samsung
Model Motion Sync VC7000 (serija F700)
Tehnologija CycloneForce sistem
Max potrošnja 2100W
Usisna snaga 360W
Nivo buke 79 dBA
Odlaganje prašine posuda bez upotrebe vrećica
Kapacitet prašine 2 litra
Filter za prašinu HEPA13
Provera filtera elektronska
Kontrola ručica za daljinsku kontrolu
Dodatno Senzor za detekciju prašine
Dužina napojnog kabla 9 m, automatsko uvlačenje kabla
Dimenzije 30,8 x 34,2 x 48,1 cm
Težina 7.08 kg
Cena 39.899,00 Din
Kontakt www.cbt.rs

 

Autor: Milan P.