KATEGORIJE

PREGLED TRŽIŠTA

AKTUELNO

iPod touch šeste generacije

Napisao prota, 2015-08-11 16:17:44 u Opšte vesti

Naslednik najboljeg modernog multimedijalnog plejera na svetu – modela iPod touch, dolazi u vidu uređaja šeste generacije, koja uz minimalne dizajnerske promene donosi značajno hardversko unapređenje, te uz format od četiri inča, sa starim Retina Ekranom poput onog na iPhone 5C modelima, sada poseduje A8 procesor, 1GB radne memorije i bolje kamere...

 

 

Trenutna prodaja iPod plejera možda nije tako spektakularna, ali je daleko od zanemarljive. Uspeh i zarada od iPhone i AppStore biznisa predstavlja četiri petine ukupnog prihoda kompanije Apple, dok se ostatak deli na zaradu od Mac računara, a onda i ostalih uređaja. iTunes i iPod, koji su nekada donosili više od polovine godišnjeg prihoda, sada čine samo jedan mali deo.

 

Kako iPod touch već dve generacije unazad nije obnavljan, mnogi su očekivali da će naredna iteracija biti nalik iPhone 6 modelima, sa većim ekranom i bržim internim hardverom. Ta priča se, pak, samo delimično ostvarila jer je Apple unapredio “unutrašnjost” novog iPod-a, dok je spoljašnjost ostala prilično neizmenjena.

 

Format od četiri inča, sa starim Retina Ekranom poput onog na iPhone 5C modelima, zadržan je, a novine su A8 procesor, 1GB radne memorije i bolje kamere. To je, zapravo, prvi put da vidimo ovako moćan SoC unutar 4-inčnog formata u bilo kom uređaju. Uostalom, pogledajmo detaljnije šta su u Apple-u zapravo smislili u pogledu ovog plejere, odnosno šta to donosi novi iPod Touch...

 

 

 

Dizajn

 

Baš kao i iPod touch iz 2012. godine, iPod Touch 6G (šeste generacije) dolazi u duhu Apple dizajna, kao jedna definitivno elegantna naprava. Tanak samo 6 milimetara (da, tanji i od najnovijeg super-tankog iPhone-a), ovaj proizvod je kvalitetniji i atraktivniji nego što biste mogli da pretpostavite.

 

Pored samog uređaja, u kutiji se nalaze i kratko uputstvo, dve Apple nalepnice, USB-Ligthning kabl i Apple EarPods slušalice. Kutija je providna, plastična i gotovo identična kutiji u koju je pakovan iPod touch 5G, što je i logično, jer i sam dizajn plejera nije bitno izmenjen. Šesta generacija stiže u više nijansi, među kojima su i iPhone 6 nijanse - Silver, Space Gray i Gold, a zatim i poznate, stare: roza, plava i crvena.

 

Apple iPod touch 6G stiže sa iOS 8.4 platformom, ali će tokom septembra (paralelno sa iPhone 4S, 5, 5S, 5C, 6 i 6 Plus, iPad 2, 3, 4, Air i Air 2, mini i mini 2, kao i iPod touch 4G i 5G) dobiti nadogradnju na iOS 9. Tradicionalno, Apple uz novu verziju iPhone telefona (koja se očekuje 9-og septembra), predstavlja i novo izdanje iOS operativnog sistema.

 

Što se samog dizajna tiče, Apple iPod touch 6G podseća na hibrid telefona iPhone 5 i iPhone 5C, ali sa tanjim profilom, koji kao što smo već rekli iznosi svega 6 milimetara. Metalna leđa i kvalitet izrade pozajmljuje od iPhone 5, a dizajn i vedre boje od modela 5C. Ekran i kamere, takođe su preuzete od “petice” (identične su i na 5 i 5C modelima).

 

 

Dakle, može se reći da iPod touch 6G, podseća na tanano, ulepšano izdanje iPhone 5C telefona, luksuznijeg izgleda (njegova leđa su napravljena od aluminijuma), pa sada imamo neku vrstu “preview”-a kako bi izgledao naslednik pomenutog i iz Apple-ove perspektive ne tako uspešnog modela. Logično je da Apple i dalje u ponudi zadrži 4-inčni flagship model, a nešto nam govori da će “iPhone 6C” imati metalno kućište. Mnogo ljudi (i pripadnica lepšeg pola) vole format od 4 inča. iPhone 5S nije u opciji da se unapredi, jer bi izrada takvog telefona bila isuviše skupa da bi se uređaj našao u cenovnom segmentu koji je rezervisan za iPhone 5C.

 

Apple-ov čuveni Retina Display koji se koristi ima istu gustinu piksela kao što je imao iPhone 4, 4S, 5 i 5S – a to je 326 ppi. Dijagonala je kao što rekosmo zadržana i iznosi 4 inča, a tako i rezolucija odgovara onoj kod “petica” - 1136 x 640. Kao što znamo, dijagonala kod novih iPhone modela je sada veća, ali iPhone 5, 5S i 5C ostaju aktuelni i podržani od strane novih verzija iOS operativnog sistema (verzija 9) - štaviše, podržan je i iPhone 4S!

 

Već znamo da Apple Retina Screen HD ima izuzetnu reprodukciju boja, poput profesionalnih monitora namenjenih grafičkim profesionalcima, fenomenalne vidljive uglove i savršenu dinamiku i kontrast. Apple i dalje koristi S-IPS LCD ekrane, jer veruje u to da AMOLED matrice nemaju dovoljno kvalitetan prikaz (sa čime se nezavisni stručnjaci i slažu). Takođe, ekran i touch-screen senzor su neodvojivi, što je po prvi put urađeno i kod iPad Air 2 tableta, pa kada dodirujete ekran, imate utisak da zapravo dodirujete sam sadržaj.

 

 

 

Plejer sa snagom A8 platforme...

 

Apple je u iPod touch 6G integrisao kontrolersku logiku, odnosno komponente iz iPhone 6, što znači da ovaj plejer poseduje Apple A8 čip i M8 motion ko-procesor, zajedno sa low-powered Bluetooth 4.1 čipom, novim WiFi Draft-AC Wireles čipom i senzorima. Kako bi baterija trajala duže, A8 je usporen za par stotina megaherca, ali je to sasvim u redu, jer je i radna rezolucija uređaja manja, pa su performanse iste, ako ne i više u odnosu na iPhone 6. U svakom slučaju, jasno je da je iPod touch 6G brži i od iPhone 5S koji i dalje važi za jako brz smartphone.

 

Količina radne memorije kojom je uređaj opremljen iznosi 1GB, što je i očekivano, ali vredi istaći da je to dva puta više u odnosu na memoriju kod prethodnog modela. Aktuelni 64-bitni Apple A8 čipovi su i dalje dvojezgarni, uz trojezgarni GPU procesor i više radne frekvencije, kao i ubrzani M8 motion koprocesor, namenjen za praćenje kretanja i prikupljanje i obradu podataka iz akcelerometra, GPS-a, kompasa i žiroskopa, bez da se opterećuje centralni CPU unutar A8 čipa (pa tako A8 može da ide u “sleep” režim kada je uređaj zaključan, dok M8 i dalje broji pređene korake ili obrađuje poziciju koja se očitava sa GPS-a).

 

 

Što se tiče skladišnog prostora, šesta generacija iPod touch-a dolazi sa četiri memorijske konfiguracije: 16, 32, 64 i 128GB. Ovoliko veliki kapacitet i povoljna cena, čine ovaj iOS uređaj idealnim za sve one koji ne vole pametne telefone ili nisu do sada koristili Apple uređaje, a žele sa njima da se upoznaju.

 

iPod touch 6G se i dalje može koristiti za chat - sve iOS aplikacije - Viber, WhatsApp, Telegram, Skype, Snapchat, Facebook, Messenger i milion onih drugih, rade i na ovom uređaju. Kombinacija odličnog hardvera, savršeno ispoliranog operativnog sistema i odličnog softvera je ono što oduševljava kod svakog Apple uređaja, pa je to slučaj i sa testiranim iPod-om. Ko se jednom navikne na taj nivo kvaliteta, prepozna sve prednosti koje nudi Apple ekosistem, jako se teško odriče svih tih benefita. Ipak, pored iPhone 5C i 5S, koji koštaju slično ili malo više, mnogi će se odlučiti za ove uređaje, jer u slučaju da im se iOS dopadne, uvek mogu da ubace i SIM karticu i koriste ga i kao telefon.

 

Kamera je unapređena, pa za razliku od one kod prethodne generacije, sada broji 8 megapiksela. Senzor je, takođe, i veći, a novi brzi procesor omogućava i snimanje brzih snimaka za usporeni “replay”, tzv. Slo-mo režim u 720p i 120 frejmova po sekundi. Snimanje pri 30 fps obavlja se u 1080p FullHD video režimu. Prethodnik je imao kameru kao kod iPhone 4 modela, koja je imala CMOS senzor od 5 megapiksela, ali je imao i metalni konektor na koji se kači šnala sa plastičnom vezicom za nošenje oko ruke. Ovaj konektor nam zaista neće nedostajati.

 

 

 

Zaključak

 

iPod touch 6G je u praksi pokazao zaista sjajnu autonomiju, pogotovo za jedan tako tanan i lagan uređaj - a ona je negde između one kod iPhone 6 Plus i iPad Mini uređaja. U proseku, plejer se dopunjava negde tokom trećeg dana. Naravno, bateriju možete istrošiti i za 6-7 sati, ako igrate najzahtevniju 3D igru, ali mi pričamo o prosečnoj, realnoj upotrebi. U radu, sa iOS 8.4 radi jako brzo, a probali smo i iOS 9 public beta 2, s kojom radi još brže! Kamera je zaista odlična - u rangu sa iPhone 5 i 5C, što je veoma dobro. Slike su dobro eksponirane, pune boja i veoma oštre, a to važi i za video.

 

Ukoliko već posedujete iPhone, male su šanse da će vam novi iPod touch biti potreban. Bez obzira na to, on može biti jeftina ulaznica u svet iOS uređaja. Istina je, Apple iPod touch 6G je savršena mobilna platforma za igranje. Pored toga, on je namenjen i korisnicima Androida, koji ipak žele da imaju dodir sa iOS aplikacijama ili programere, koji razvijaju aplikacije i potrebna im je test platforma. Može biti i izbor kolekcionara koji jednostavno vole Apple ili onih kojima se ovaj plejer jednostavno sviđa...

 

 


Pozitivno

Tanak dizajn

Apple Retina Screen HD

Unapređen hardver sa A8 procesorom

Unapređene kamere (8MP iSight kamera / 1.2MP FaceTime kamera)

Dobra autonomija

 

Mane

Izostale su veće vizuelne promene u odnosu na prethodnu generaciju

Ipak previsoka cena za prosečnog kupca u našim uslovima

 

 

Proizvođač Apple
Naziv iPod touch
Procesor A8 + M8 koprocesor
Displej 4 inča, Retina, 1136x640 piksela
Gustina prikaza 326 ppi
Zadnja kamera 8MP iSight kamera, 1080p HD video (30fps)
Prednja kamera 1.2MP FaceTime kamera, 720p HD video
Radna memorija 1GB
Fleš memorija 16GB, 32GB, 64GB, 128GB
Bežična veza Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
Konektori Lightning connector, Stereo headphone minijack, Built-in speaker, Microphone
Slušalice Apple EarPods
Baterija 40 sati muzike, 8 sati video
Platforma iOS 8
Dimenzije 123.4x58.6x6.1 mm
Težina 88 grama
Cena Od 36.790,00 dinara
Kontakt www.winwin.rs

 

Autor: Branko Maksimović

 

UKOLIKO VAM SE SVIDELA OVA VEST POSETITE I LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK FAN STRANU!