AKTUELNO

LG Artcool Stylist Inverter V klima

Napisao nele, 2015-09-14 11:53:30 u Opšte vesti

Kada uz moderan dizajn jednog klima uređaja pridodate i povećanu efikasnost grejanja i hlađenja, ekonomičniju potrošnju i napredan sistem upravljanja, onda nema dileme da se u takav proizvod isplati uložiti i pored nešto veće početne cene…

 

 

Boravak u prostorijama u kojima provodimo najveći deo dana, bilo da se radi o domu ili poslovnom okruženju, u današnje vreme je gotovo nezamisliv ukoliko nije klimatizovan, što smo mogli da se uverimo i tokom leta za nama koje je donelo izuzetno visoke temperature. Zato prilikom uređenja stana, kuće ili poslovnog prostora odabir klima uređaja predstavlja jednu od stavki na koju svakako treba obratiti punu pažnju, iako u praksi to na žalost nije uvek tako.

 

Naime, korisnici vođeni idejom da u startu naprave što manje troškova, obično biraju neki od najpovoljnijih modela koji se nude, što se kasnije obično pokaže kao pogrešan potez, a što je najgore najčešće toga nismo ni svesni. Niska cena sa sobom najčešće donosi starije tehnologije, te samim tim i manju efikasnost, veću potrošnju energije, kraći radni vek, a neretko ostajemo uskraćeni i za neke dodatne mogućnosti koje bi nam svakako dobro došle. Zato je preporuka da se dobro razmisli šta je ono što može da ispuni vaša očekivanja i zadovolji vaše potrebe, a na duže staze i da donese ekonomičnu potrošnju. U tom smislu, među modelima na koje nezaobilazno morate obratiti pažnju nalazi se i LG Artcool Stylist Inverter V klima uređaj, a za to postoji više razloga. Pogledajmo o čemu se radi…

 

 

Spoj stila i naprednih tehnologija

 

U kompaniji LG su odavno shvatili da uređaji iz kategorije potrošačke elektronike i kućnih aparata pored tehničkih karakteristika treba sa sobom da nose i odgovarajuću estetsku komponentu kako bi svojim izgledom na najbolji način mogli da se uklope u okruženje, ali i da oplemene prostor u kome su postavljeni. Takav koncept je primenjen i u segmentu klima uređaja, sa linijom Artcool modela čije unutrašnje jedinice poseduju jedinstven vizuelni pečat, te postaju stilizovani deo enterijera, što se obično i ne očekuje od ove vrste proizvoda.

 

 

Model pod oznakom LG Artcool Stylist Inverter V (G12WL), je pravi primer takvog pristupa koji spaja moderan dizajn i napredne tehnologije, što u samom startu donosi veliku prednost u odnosu na klasična rešenja. Kvadratna osnova, sa kružnim dodatkom u centralnom delu jedinice u ovom slučaju ostavljaju utisak minimalističnog dizajna koji se podjednako uklapa u moderno opremljene prostorije, kao i one uređene u klasičnom stilu.

 

LG inače već ima iskustva sa ovakvim pristupom u kreiranju svojih proizvoda i ovaj model zapravo predstavlja naslednika Artcool Gallery klime, koja je napravila pravu malu revoluciju u dizajnu ove vrste uređaja. Novi model je sada još elegantniji od prethodnika, obzirom da je tanji za 25 mm, što donosi debljinu od tek 121 mm, pa svojim dimenzijama neće narušiti ni jedan prostor.

 

Na prvi pogled retko ko će odmah da shvati da se radi o klima uređaju, pre bi se moglo pretpostaviti da je u pitanju neka lampa, pogotovo što je ovakav izgled osvetljenja trenutno u trendu. I zamislite, neće pogrešiti! Naime LG G12WL je prva klima koja u sebi implementira LED osvetljenje zaduženo da stvara ugodnu atmosferu u svakoj prostoriji gde se nalazi. Pomalo iznenađujuče, ali i veoma praktično.

 

Poseban vizuelni dodatak čini i potpuno neobičan daljinski upravljač koji stiže uz ovaj Artcool model, sa kojim je napravljen novi iskorak u iskustvu korišćenja jednog klima uređaja. Ovaj inovativni daljinac poseduje responzivan ekran osetljiv na dodir, sa glatkim okruglim kućištem koje formom zapravo prati kružni motiv unutrašnje jedinice. Sa njim ćete moći da brzo i jednostavno pristupate različitim postavkama sistema, a osim kontrole hlađenja njime upravljate i bojama kao i intezitetom rada LED osvetljenja. Takođe, na ekranu možete pratiti različite korisne informacije kao što su način rada, temperatura i vreme.

 

 

 

Tehnologija hlađenja

 

Uz napredan dizajn i funkciju rasvete, Artcool Stylist Inverter V donosi i napredan sistem hlađenja (i grejanja), što je verovatno i najvažnija odlika ovog modela. Pre svega kao što u samom nazivu uređaja stoji, u pitanju je model sa Inverter V tehnologijom, što donosi brojne prednosti na polju efikasnosti rada.

 

Naime, zahvaljujući kompresoru promenljive brzine omogućeno je da po potrebi podesite kapacitet hlađenja, ne prekidajući rad klime. Tako za razliku od standardnih sistema koji konstantno uduvavaju vazduh punim kapacitetom i ne smanjuju potrošnju struje, u slučaju inverter klime se smanjuje brzina obrtaja kompresora kako se približava željenoj temperaturi, što rezultuje daleko ekonomičnijom potrošnjom energije, pa je samim tim i račun za struju manji.

 

 

Ovakvim radom se postiže i do 60% veća efikasnost u odnosu na modele bez invertera, a pritom efekat hlađenja je veći – prostorija će brže dobiti željenu temperaturu nego što to mogu da obezbede standardni modeli.

 

Tu je i jedinstvena tehnologija zakrivljene elise ventilatora - lopatice ventilatora su postavljene pod  uglom kako bi se smanjio otpor vazduha, što stvara manju količinu buke (nivo buke od svega 19 dB u tihom radu), te je boravak u prostoriji sa klimom daleko ugodniji.

 

Još jedna značajna prednost ovog modela odnosi se na korišćenje specijalnog 3D sistema distribucije vazduha sa funkcijom “3-way Soft Airflow”. U pitanju je rešenje koje vazduh izduvava na levu i desnu stranu, te na dole, kako bi se u prostoriji stvorila prirodnija cirkulacija, temperatura se ravnomernije rasporedila, te je kompletan ugođaj daleko prijatniji.

 

 

 

Zaključak

 

LG je sa Artcool Stylist Inverter V klima uređajem čini se pogodio pravo u centar. Osim što je u jednu dizajnerski poprilično dosadnu kategoriju uređaja uneo značajan estetski momenat i učinio da se lako uklopi u bilo koju prostoriju, istovremeno je ponudio veoma efikasno rešenje koje će učiniti da vam svaki dan protekne u prijatnom i udobnom okruženju. Posebno je zanimljivo dodavanje funkcije LED lampe, kao i naprednog daljinskog upravljača, čime se dobija jedan izuzetan uređaj u svakom segmentu svoga funkcionisanja.

 

 


Pozitivno

Kompaktne dimenzije koje ne narušavaju prostor

Artcool stilizovan dizajn

Funkcija LED lampe sa izmenjivim bojama svetla

Inovativni daljinski upravljač

Inverter tehnologija hlađenja sa povećanom efikasnošću

Tihi rad

3D sistem protoka vazduha

 

Negativno

Nema aplikacije za iOS ili Android za povezivanje daljinskog upravljača sa mobilnim uređajima

Visoka cena

 

Proizvođač LG
Model Artcool Stylist Inverter V klima
Tip uređaja Klima uređaj sa inverterom
Kapacitet 12000 BTU
Energetska klasa A+/A (hlađenje/grejanje)
Kapacitet hlađenja 3.5 kW
Kapacitet grejanja 3.5 kW
Ulazna snaga 1090 W (hlađenje) / 970 W (grejanje)
Protok vazduha 450 m3/h
Kapacitet odvlaživ. 1.5 l/h
Nivo buke 29 dBa (unutrašnja jedinica) / 65 dBa (spoljna jedinica)
EER koeficijent 3.21
SEER koeficijent 5.6
COP koeficijent 3.61
SCOP koeficijent 3.8
Funkcije hlađenja 3D protok vazduha (3-way Soft Airflow), Tihi rad,
Podešavanje krilaca u 4 pravca
Dodatno LED osvetljenje, daljinski upravljač sa touch-screen ekranom, Antibakterijski filter
Dimenzije 645 x 645 x 121 mm / 18kg (unutrašnja jedinica),
770 x 545 x 288 mm / 34 kg (spoljna jedinica)
Cena 156.890,00 Din
Kontakt www.gigatronshop.com

 

UKOLIKO VAM SE SVIDEO OVAJ TEKST POSETITE I LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK FAN STRANU!

 

 

 

Autor: Predrag Simić