KATEGORIJE

PREGLED TRŽIŠTA

AKTUELNO

Bluesmart - pametni kofer

Napisao marko, 2016-04-09 19:57:08 u Novosti

Ukoliko ste u prilici da često putujete, a pritom već koristite napredne tehnologije na svojim mobilnim uređajima, “povezivi” kofer opremljen smart funkcijama je rešenje kakvo neizostavno morate da isprobate…

 

 

Sve češća primena različitih pametnih tehnologija koje se implementiraju u putne torbe i kofere, proistekla je iz očigledne potrebe za zaštitom važnih stvari koje moramo nositi sa sobom, ali i kako bi se dobile neke dodatne funkcionalnosti koje mogu biti veoma korisne kada se nalazite u pokretu ili na putu. Ipak ono što donosi Bluesmart, pametni kofer istoimenog proizvođača, čini se da prevazilazi sve što smo do sada mogli da vidimo – u pitanju je pravo malo tehnološko čudo koje internet-povezive putne proizvode podiže na jedan novi nivo…

 

 

Za drugačije iskustvo na putovanju…

 

Već izvesno vreme na tržištu je moguće pronaći trackere pomoću kojih možete locirati svoj prtljag upotrebom mobilnog telefona, a sve je više i zanimljivih rančeva spremnih da u njih bezbedno spakujete svoje prenosne računare i gomilu drugih gedžeta, a da pritom na dohvat ruke imate i dodatne konektore za povezivanje, baterije za produženu autonomiju i sl. Koristeći iskustva postojećih proizvoda, ali sagledavši i neke dodatne potrebe koje jedan moderan putnik danas može da ima, Bluesmart pametni kofer je objedinio najrazličitije funkcije sa kojima ćete biti operativni bez obzira što ste daleko od kuće ili radnog mesta, a vaše stvari će biti sigurne od gubitka ili zloupotrebeod strane  trećih lica…

 

Bluesmart  je nastao kao rezultat uspešne crowdfounding kampanje, koja je brzo naišla na veliki odziv ulagača, te je prikupljeno neočekivano velika svota novca za pokretanje proizvodnje ovog očigledno veoma interesantnog proizvoda.

 

Na prvi pogled Bluesmart izgleda kao klasičan kofer modernog dizajna, koji kombinuje čvrste i lagane materijale poput troslojnog polikarbonata i ojačanja od adonizovanog aluminijuma. Stvari spakovane unutar kofera biće sačuvane od udaraca, a možete biti sigurni da do njih neće dospeti ni svetlost ili vlaga. Čak su i patent zatvarači (rasferšlus) napravljeni od poliuretana koji ne propušta vodu i vlagu.

 

 

Praktična konstrukcija i mala težina omogućuju lako nošenje i kada je kofer pun – naravno tu su neizostavni točkići i ručica koja se izvlači, a prostora ima dovoljno za garderobu koja vam može pokriti par dana provedenih na putu. Šteta je što nema slične opcije i za kofer sa većim kapacitetom, kako bi tokom celog odmora mogli da koristite sve mogućnosti ovog proizvoda, bez potrebe da sa sobom vučete dodatne torbe ili kofere.

 

Na sreću ipak ne morate nositi dodatnu torbu za vaš laptop računar ili tablet, jer se u sklopu gornje strane nalazi specijalna pregrada namenjena za bezbedno nošenje i čuvanje istih. Kao i ostatak unutrašnjosti kofera,  tako se i ovaj deo namenjen za računar ili možda za neka važna dokumenta, može zaključati, a tu dolazimo do prve funkcije koja ima “smart” predznak.

 

 

Naime, pametno zaključavanje i otključavanje kofera se obavlja putem softvera pod kontrolom sa vašeg pametnog telefona. Kada telefon udaljite od kofera, on će se automatski zaključati i pristup unutrašnjosti će biti onemogućen trećim licima. Pristup takođe možete da delite sa ljudima u koje imate poverenja, a inače uvek možete znati kada neko pokušava da otvori kofer – naravno dobićete upozorenje na svoj telefon.

 

Još jedna zanimljiva opcija dolazi u vidu mogućnosti da tačno znate težinu koju Bluesmart  napunjen stvarima ima u svakom trenutku, što  je posebno zgodno kada treba putovati avionom. Težina prtljaga je tada posebno važna, te ukoliko želite da izbegnete plaćanje penala, na ovaj način možete unapred znati šta vas tačno čeka. Za to vam je naravno opet potreban telefon, dok je za samo merenje potrebno da podignete kofer držeći ga za rukohvat – na ekranu će se brzo očitati precizna težina, te u odnosu na to možete da kalkulišete da li je pogodno još nešto da se stavi unutra ili ste već preterali sa stvarima koje ste spakovali…

 

 

 

Dodatne napredne funkcije

 

Praktične strane pametnog Bluesmart  kofera koje smo do sada naveli mnogima bi već bile dovoljne da bez mnogo razmišljanja odluče za nabavku jednog komada za sebe, ali ni oni probirljiviji korisnici, posebno u pogledu upotrebe savremenih tehnologija, sigurno neće ostati nezadovoljni. Pre svega treba reći da uz ovaj kofer uvek možete da računate na dodatnu bateriju za vaše mobilne uređaje. Ugrađena punjiva baterija ima kapacitet od 10,000 mAh, što je dovoljno da 5-6 puta napunite svoj pametni telefon.

 

Pri svemu tome na raspolaganju imate 2 USB porta, pa ćete moći da kombinujete istovremeno punjenje dva uređaja, bilo da se radi o telefonu, tabletu, kameri, e-book čitaču i sl. Koliko je korisno imati opciju za dodatno punjenje raznih gedžeta ne moramo naglašavati – dodatna autonomija na putu gotovo da postaje imperativ, a Bluesmart  to obezbeđuje na krajnje praktičan način.

 

 

Kada ste već obezbedili da vam telefon bude pun, sada možete biti sigurni da je i vaš kofer pod budnim nadzorom – ne morate brinuti da ćete ga zaboraviti u nekoj čekaonici, ili još gore da neko slučajno ili namerno ne posegne za istim i odnese ga u nepoznatom pravcu. Tu na scenu stupa senzor koji meri distancu između kofera i telefona, te kada ona postane veća od normalne (u okvirima koje postavite), dobićete instant upozorenje kako bi predupredili eventualne neprijatnosti.

 

Kada već rešite da stvari ostavite van dometa vaših očiju (i senzora na koferu), poput situacija kao što je predaja prtljaga na aerodromu ili ubacivanja u boks za stvari u autobusu… i dalje možete biti mirni što se tiče sigurnosti i nadzora – kombinovanjem GPS i 3G tehnologija kofer možete locirati bilo gde u svetu, pa čak i ako zaluta u pogrešnom pravcu, lako ćete moći da ga pronađete.

 

Zanimljivo je da zahvaljujući ovoj tehnologiji možete da koristite još jednu opciju – ukoliko to želite dobićete detaljnu maršrutu koju je vaš Bluesmart kofer prevalio, zbirno ili na pojedinačnim putovanjima, uz pregršt različitih podataka koje možete naknadno analizirati.  Tako možete saznati kolika distanca je prevaljena od jedne do druge tačke, na kojim mestima su bile pauze, koliko je trebalo vremena za svaku deonicu i sl. Naravno čemu silna putovanja ukoliko priču o tome ne podelite sa prijateljima na društvenim mrežama, a Bluesmart softver će učiniti da to uradite jednim klikom na telefonu i onda ceo svet može da vam zavidi na aktivnom I dinamičnom životu koga vodite…

 

 

 

Zaključak

 

Šta na kraju može da se kaže o jednom ovakvom proizvodu koji dosadašnje “obično” iskustvo korišćenja kofera koji nas prati na putovanjima, sada podiže na neočekivano napredni nivo, uz jednostavno povezivanje na vaš pametni telefon. Stvari koje spakujete unutar Bluesmart kofera će biti dvostruko sigurne – sa jedne strane fizički će biti bezbedne od udaraca, prašine, vlage, vode i svetlosti, dok sa druge strane kombinacija senzora i pametnih tehnologija vam omogućuju sigurno zaključavanje, te lako praćenje, bez obzira da li se nalazite u blizini, ili ste negde kilometrima daleko.

 

Bluesmart kofer je definitivno praktični iskorak u budućnost. Verujemo da ćemo uskoro svi preći na upotrebu ovakvih proizvoda koji će koristiti već uveliko dostupne i moguće napredne tehnologije i to svakako moramo da pozdravimo. Naravno uvek će biti i onih koji beže od svake mogućnosti da ih neka tehnologija može pratiti, locirati i analizirati – za njih i dalje ostaje da svoje izgubljene stvari potraže u odeljku ”Izgubljeno - nađeno”.

 

 

 


 

Pozitivno

-  Odlična izrada, koja obezbeđuje fizičku sigurnost stvari u koferu

-  Odvojen deo za laptop, tablet i slične uređaje, koji će biti na sigurnom, a po potrebi im se može brzo pristupiti

-  Lako i sigurno zaključavanje pomoću mobilne aplikacije

-  Kontrola ukupne težine kofera sa stvarima pomoću mobilne aplikacije

-  Ugrađena baterija koja obezbeđuje punjenje do dva mobilna uređaja istovremeno

-  Senzor daljine sa upozorenjem kada se prekorači zadata distanca

-  Aplikacija za lociranje i praćenje maršrute sa detaljnim podacima o pređenim distancama, vremenu i lokacijama

 

Negativno

-  Jedna veličina, odnosno nemogućnost izbora između različitih zapremina kofera

-  Viša cena u odnosu na “obične” kofere

 

Proizvođač Bluesmart
Model Bluesmart Smart Carry-On Suitcase
USB konektori 2x USB 2.0
Baterija 10.00 mAh
Povezivost BLE + 3G + GPS
Kompatibilnost uređaji bazirani na iOS i Android platformama
Dodatno Drška na izvlačenje, odeljak za laptop (15")
Zapremina 34 litara
Dimenzije 55.9 x 35.5 x 22.8 cm
Težina 4.26 kg
Cena 449 dolara
Kontakt www.bluesmart.com

 

Autor: Marko S.

 

 

UKOLIKO VAM SE SVIDEO OVAJ TEKST POSETITE I LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK FAN STRANU!

 

Pametni telefon kojim možete upravljati bez dodira!

Prva pametna zaštita za ekran telefona!

Prevarite Facebook algoritme pomoću specijalne odeće!

Toyota Concept-i vozilo budućnosti sa dušom!

Razer projekat Valerie – čudovište sa tri ekrana!

Gedžet koji omogućuje slanje poljubaca putem smartfona!

Ultimativni daljinac Sevenhugs Smart Remote