AKTUELNO

B&O Beoplay A1

Napisao nele, 2016-06-13 00:15:46 u Opšte vesti

Spakovani u elegantno aluminijumsko kućište malih dimenzija, Beoplay A1 mobilni zvučnici donose sve ono što inače odlikuje proizvode čuvenog brenda Bang&Olufsen – savršen dizajn, vrhunsku izradu i reprodukciju zvuka visokog kvaliteta…

 

 

Porast popularnosti pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja logično je doveo do toga da i neki prateći proizvodi dobiju na većem značaju, a tu pre svega mislimo na prenosne zvučnike, koji su praktično postali nezaobilazni ukoliko želite da omiljenu muziku podelite sa prijateljimau svom okruženju. Na tržištu trenutno možete pronaći zaista veliki broj različitih rešenja u ovoj kategoriji proizvoda, u velikom cenovnom rasponu, sa veoma različitim karakteristikama i mogućnostima koje mogu da pruže.  Tako je najveći broj njih dizajnirana za upotrebu van kućnog okruženja (plaža, šetnja, planinarenje, izleti u prirodi…), zbog čega i poseduju punjive baterije, ali ima i onih koji su zamišljeni kao savršeni kućni zvučnici sa specifičnim bas sistemima i drugim moćnim audio karakteristikama. Oni su znatno skuplji jer pored toga što nude gotovo besprekoran zvuk dolaze i sa velikim brojem naprednih opcija koje ih čine jedinstvenim i posebnim.

 

Kompanija Bang&Olufsen proizvođač veoma cenjen od strane audiofila, ali i ljubitelja modernog dizajna, ponudila je pod brendom Beoplay nekoliko veoma zanimljivih rešenja u kategoriji mobilnih zvučnika, a među njima se našao i Beoplay A1 – ulazni model koji iako ima male dimenzije može da ozvuči ozbiljno veliki prostor, zbog čega nam se učinio veoma interesantnim…

 

 

 

Izgled i izrada

 

U skladu sa tradicijom koja je odavno proslavila B&O, tako i Beoplay A1 zvučnik može da se pohvali svojim prefinjenim dizajnom i odličnim kvalitetom izrade, iako se radi o uslovno rečeno jeftinijem modelu u okviru ponude ovog brenda. Pre svega zanimljiv je oblik ovog proizvoda koji izgleda kao presečena lopta koja je sa svoje gornje strane pritisnuta te zapravo ima pljosnati oblik. Zvučnik je smešten u kućište koje je kompletno napravljeno od aluminijuma, sa kakrakterističnom mrežom malih okruglih otvora koji omogućuju da se kroz njih zvuk prostire u okolinu.

 

Donji deo zvučnika je izrađen od finog gumiranog polimera, na kome nema mnogo detalja osim diskretno postavljenih tastera za kontrolu i USB konektora, dok poseban šarm uređaju daje dodatak u vidu svojevrsnih pertli napravljenih od fine mekane kože, na kome se nalazi i logo proizvođača (B&O), koji služe za lakše držanje ili već kačenje zvučnika kada je to potrebno.

 

Treba naglasiti da Beoplay A1 zvučnik ima prilično male dimenzije od svega 4.8x13.3 cm, što ga uz težinu od 600 grama čini savršenim mobilnim rešenjem, koje možete nositi sa sobom u različitim pilikama. Po pitanju raspoloživih boja proizvođač je ponudio dve opcije (Natural i Moss Green), od kojih se prva savršeno slaže uz stil Apple proizvoda, dok je drugi čini se bliži ljubiteljima “military” stila, ako je uopšte potrebno definisati zamisao dizajnera. Kad smo već kod toga, spomenimo da je glavni krivac za izgled ovog proizvoda poznati kreator audio opreme Cecilie Manz, koji je do sada već u više navrata osvajao brojne nagrade za svoja vizuelna rešenja.

 

 

 

Povezivanje i baterija


Kako je reč o prenosivom modelu, tako je potpuno očekivano da Beoplay A1 zvučnik može da se poveže sa mobilnim i drugim izvorima zvuka, a to je u konkretnom slučaju obezbeđeno putem Bluetooth (Bluetooth 4.2, ADK 4.0) bežične veze. Samo povezivanje je lako i gotovo trenutno, a za bolje upravljanje konekcijom (i zvukom), tu je i posebna aplikacija za sve mobilne i desktop platforme, koja potpuno besplatno može da se preuzme sa sajta proizvođača. Inače kontrolu možete ostvariti i preko taktilnih komandi na samom zvučniku - od povezivanja sa izvorima zvuka i podašavanja jačine, pa do primanja poziva sa telefona i “mute” funkcije.

 

Korisnici na raspolaganju imaju i jedan klasičan 3.5 mm mini džek, a kabl će vam trebati i za punjenje baterije koje se obavlja preko USB interfejsa. Treba pohvaliti prisustvo USB-C konektora koji obezbeđuje brz protok, te i brzo punjenje baterije, kako ne bi morali mnogo da čekate da zvučnik bude spreman za nove avanture. Kada je napunite, proizvođač tvrdi da će baterija obezbediti celodnevni rad, što je verovatno više od toga koliko i sami možete da izdržite uživajući u slušanju muzike. U praksi se pokazalo da je to vreme ipak manje, ali zanimljivo je da kada baterija bude negde pri kraju, snaga zvučnika se automatski smanjuje na nekih 40%, što je očigledno optimalna jačina koja manje “jede” preostalu energiju…

 

 

 

Savršen zvuk iz malog pakovanja


Iako poprilično malen po svojim gabaritima, Beoplay A1 zapravo predstavlja pravi audio sistem koga čine dva vufera i tvitera snage od po 30W i dva zvučnika snage od po 140W. Ovolika izlazna snaga dovoljna je da ozvuči čak i veće prostorije u kući, pa može poslužiti za zabavu kada vam se okupi društvo, ali i kada ste negde u prirodi – na plaži, na izletu, kampovanju i sl.

 

Uz iznenađujuću snagu za jedan ovako mali model, treba reći i da je kvalitet reprodukcije prilično dobar. Pre svega zahvaljujući punom okružujućem zvuku (reprodukcija pokriva svih 360 stepeni), podjednako ćete uživati bez obzira na vašu poziciju u odnosu na zvučnik. Pri tome dobićete bogat i detaljan zvuk uz kvalitetan prirodni bas.

 

Ono što bi ipak mogli da spomenemo jeste da se može primetiti mali pad u kvalitetu kada jačina zvuka pređe 75%, ali to je i dalje daleko više od onoga što bi se moglo očekivati od jednog rešenja u ovoj klasi.  Nama je međutim bila zanimljiva još jedna mogućnost koju Beoplay A1 pruža – ukoliko poželite da čujete klasično usmeren zvuk prema slušaocu, zvučnik možete okačiti na neki zid (eto čemu mogu poslužiti pomenuti kožni kišići) i već ćete dobiti željeni efekat.

 

 

 

Zaključak


Nije potrebno da provedete mnogo vremena uz Beoplay A1 da bi zaključili da se radi o jednom sjajnom modelu koji možda i nema pravu konkurenciju u svojoj klasi. Kada to kažemo mislimo da je mala šansa da ćete naći bolje rešenje koje praktično može da stane u džep, a kada je to potrebno u vaše okruženje doneće čist kvalitetan zvuk u kome možete da uživate i po nekoliko sati u punom intezitetu. Ne treba zaboraviti ni stilizovan dizajn, odličnu izradu, kao i lako upravljanje svim funkcijama, a ono što će prosečnom korisniku verovatno najviše smetati jeste cena – iako se radi o ulaznom B&O modelu u ovoj klasi, za Beoplay A1 moraćete da izdvojite 33.00,00 dinara, što za naše prilike svakako nije malo!

 

 

 

 


Pozitivno

-   Odličan dizajn i male dimenzije

-   Vrhunska izrada, aluminijumsko kućište

-   Velika izlazna snaga za svoju klasu, čist i bogat zvuk

-   Okružujući zvuk koji se podjednako prostire u krugu od 360 stepeni

-   Solidna autonomija baterije i brzo ponovno punjenje

-   Jednostavno povezivanje i upravljanje

 

Negativno

-  Pad kvaliteta reprodukcije pri maksimalnoj snazi

-  Mogućnost slučajnog dodira taktilnih komandi kada vam je zvučnik u ruci

-  Visoka cena

 

 

Proizvođač Bang&Olufsen
Model Beoplay A1
Tip zvučnika Prenosivi zvučnik
Konfiguracija 2x 30W vufer i tviter, 2x 140W zvučnici
Dimenzije 4.8x13.3 cm
Težina 600 grama
Konekcije Bluetooth, USB-C, 3.5mm
Softver Beoplay App
Kompatibilnost iOS, Android, Mobil Phone, OSX, Windows
Baterija 2200mAh, Li-Ion
Autonomija do 24h
Cena 33.000,00 dinara
Kontakt www.istyle.rs

 

UKOLIKO VAM SE SVIDEO OVAJ TEKST POSETITE I LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK FAN STRANU!

 

Rolls Royce među pametnim telefonima

Prvi pametni telefon spreman za noćno snimanje!

Nasmešite se, stiže savršen selfi!

FenSens pametni sistem za lako parkiranje

Softver koji pomoću fotografije otkriva sve podatke o vama!

 

 

Autor: Nebojša Rašković