PREGLED TRŽIŠTA

Prikazi

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

Dalje »

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

Dalje »

BenQ W2000

BenQ W2000

Vrhunski multimedijalni projektor baziran na naprednim tehnologijama i Rec. 709 standardum, korisnicima donosi jednu potpuno novu dimenziju pokretnih slika u HD formatu...

Dalje »

Huawei P30 serija »

BenQ MH535 »

Nokia 5.1 Plus »

AKTUELNO

 

VESTI

Da li vam treba 4K televizor?

Napisao Vladimir Bubanja, 2016-06-13 23:32:03 u Novosti

Dok je sa novom generacijom televizora u prvi plan došla rezolucija prikaza slike, do pre samo nekoliko godina korisnici su obraćali pažnju na neke druge parametre prilikom nabavke TV uređaja. Sve je započelo napuštanjem TV aparata sa katodnom cevi i pojavom slike visoke definicije (HD), koja je vremenom porasla do fantastičnog 4K kvaliteta. Šta zapravo znači ovaj standard i da li je potrebno kupovati televizore u ovoj klasi?

 

 

Za tehnički slabije upućene korsnike, većina informacija i skraćenica vezanih za specifikacije aktuelnih modela televizora predstavlja pravu nepoznanicu. Kada se na sve to dodaju i neke specifične tehnologije upakovane u komplikovane nazive koji izlaze iz marketinških kuhinja poznatih proizvođača, mnogi se pitaju šta im od svega toga zaista treba i vredi li davati više novca za sve te stvari koje prosto iskaču iz reklama i oglasa?

 

Tako je nakon agresivne promocije televizora koji podržavaju punu rezoluciju visoke definicije – čuveni “Full HD”, na red došao Ultra HD i 4K video, koji se promovišu kao najviši standard kvaliteta slike koju televizori u ovom trenutku mogu da ponude. Ova dva pojma mnogi poistovećuju, što je delimično opravdano, ali ne i potpuno tačno. Naime, 4K video podrazumeva horizontalnu rezoluciju od 4096 piksela. Ova rezolucija je definisana od strane organizacije Digital Cinema Initiatives, a kako postoje različiti standardi odnosa stranica kod filmova, vertikalna rezolucija nije striktno određena.

 

Sa druge strane, tehnički gledano Ultra HD nije isto što i 4K, obzirom da je njegova rezolucija 3840×2160 piksela. Ipak, u praksi to nema tolikog značaja i Ultra HD i 4K rezolucije se najčešće izjednačavaju, jer je razlika prilično mala – mnogo manja nego što iznosi razlika u odnosu na do sada neprikosnoveni Full HD. Zapravo 4K sa rezolucijom od 4096x2160 i 8.47.360 tačaka donosi četiri puta veću detaljnost u odnosu na rezoluciju od 1920x1080 i 2.073.600 tačaka koliko iznosi Full HD (Poređenje 4K video rezolucije sa nekim drugim standardima i kako to izgleda u praksi možete da pogledate ovde).

 

 

Četiri puta bolje od do sada najboljeg deluje zaista fantastično i nešto što zaista vredi priuštiti sebi, pogotovo ako imate novca da kupite neki moćan model velike dijagonale koji podržava ovaj standard. Tako kada dođete u prodavnicu i dobijete priliku da vidite kako to izgleda uživo, verovatno ćete ostati bez teksta, jer će prikaz verovatno zaista delovati savršeno.

 

Međutim, kada dođu kući i priključe isti taj televizor na svoju antenu, mnogi kupci postaju razočarani i misle da su prevareni. To je zato što, kada se signal standardne definicije koju emituju domaći TV kanali, prikaže na 4K televizoru, na njemu se uočavaju svi nedostaci te rezolucije. Mutna i nejasna slika predstavlja rezultat razlike između emitovane i rezolucije na televizoru, a tome doprinosi i neizbežni šum koji nastaje u transportu signala, koji se još i multiplicira na TV-u u pokušaju da “razvuče” SD signal preko celog ekrana.

 

 

Ovo svakako morate imati na umu, te je za sada praktično jedini način za potpuno iskorićenje 4K televizora, preuzimanje 4K video snimaka sa Interneta (dobro klasifikovanu listu sajtova sa kojih možete besplatno i legalno da izvršite download 4K video snimaka možete pronaći ovde).

 

Dakle možemo zaključiti da je ulaganje u televizor koji podržava 4K rezoluciju isplativo samo ako možete da obezbedite dovoljno sadržaja koji izvorno dolaze u istom kvalitetu, a onda zaista možete i da uživate u jednoj potpuno novoj dimenziji gledanja video sadržaja, kao nikada do sada!

 

Izvor: Download 4K video

 

Autor: V. Bubanja

 

 


 

UKOLIKO VAM SE SVIDELA OVA VEST POSETITE I LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK FAN STRANU!

 

Rolls Royce među pametnim telefonima

Prvi pametni telefon spreman za noćno snimanje!

Nasmešite se, stiže savršen selfi!

FenSens pametni sistem za lako parkiranje

Softver koji pomoću fotografije otkriva sve podatke o vama!