PREGLED TRŽIŠTA

Prikazi

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

Dalje »

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

Dalje »

BenQ W2000

BenQ W2000

Vrhunski multimedijalni projektor baziran na naprednim tehnologijama i Rec. 709 standardum, korisnicima donosi jednu potpuno novu dimenziju pokretnih slika u HD formatu...

Dalje »

Huawei P30 serija »

BenQ MH535 »

Nokia 5.1 Plus »

AKTUELNO

 

VESTI

IT, hrana za budućnost, kreativne industrije i mašine i proizvodni procesi – konkurentska šansa Srbije

Napisao misha, 2019-05-27 23:49:53 u Novosti

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je finalnu konferenciju povodom završetka javno-privatnog dijaloga sa ključnim predstavnicima privrede, akademskog, civilnog i vladinog sektora, koji je pokrenut u cilju izrade Strategije istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije. Nakon niza radionica koje su održane u prethodnom periodu, na završnoj konferenciji predstavljeni su zaključci na koji način Srbija može da kreira ekonomiju koja će omogućiti razvoj i plasiranje vrhunskih inovativnih proizvoda i usluga na globalnom tržištu.

 

 

 

 

Republika Srbija je 2017. godine započela proces izrade Strategije istraživanja i inovacija za pametne specijalizacije (Smart Specialisation Strategy Serbia – 4S), koju koordinira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja sa drugim relevantnim institucijama i timom eksperata.

 

Cilj Strategije je izgradnja modernog pristupa ekonomskom razvoju koji se bazira na znanju, zahvaljujući kojem naše društvo i privreda, treba da postanu regionalno, evropski i globalno konkurentni.

 

„Značaj Strategije je u tome što su po prvi put identifikovane prioritetne oblasti u kojima naša zemlja ostvaruje konkurentne prednosti i u koje je potrebno investirati. Oblasti koje predstavljaju našu šansu na globalnom tržištu su informaciono-komunikacione tehnologije, hrana za budućnost, kreativne industrije, mašine i proizvodni procesi budućnosti. Upravo za navedene oblasti biće opredeljena finansijska sredstva, kako bi se većom podrškom i ulaganjima, došlo do proizvoda i usluga kojima će Srbija konkurisati na jedinstvenom tržištu.  Današnja konferencija je poslednja u nizu, koja se sastojala od nekoliko faza. Prva je bila kvantitativna analiza potencijala, zatim kvalitativna analiza, a današnjim događajem je završen proces preduzetničkog otkrivanja (EDP), kroz javno privatni dijalog. U celokupnom procesu razvoja Strategije  pametne specijalizacije, imali smo veliki odziv privrede, naučno-istraživačkih organizacija, vladinog sektora i civilnog društva“,  izjavio je Viktor Nedović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

 

 

 

Na radionicama organizovanim širom Srbije u EDP procesu sprovedena je SWOT analiza za svaku prioritetnu oblast, gde su identifikovane glavne prednosti i slabosti, kao i mogućnosti i prepreke, a koja oslikava potencijal sa kojim kao država rasplažemo i izazove sa kojima se kao društvo suočavamo. U daljem dijalogu učesnici su definisali prioritete kao i zajedničke vizije za svaku oblast.  U toku radionica značajna pažnja se posvetila uticaju koje druge tzv cross-innovation tehnologije (IKT, ključne razvojne tehnologije, energetska efikasnost, ekološki prihvatljiva rešenja) mogu imati na jačanje prioritetnih oblasti.

 

Na osnovu svih zaključaka i rezultata sprovedenih analiza, definisane su smernice planiranja javnih politika (mera), kroz koje bi država pružala podršku prioritetima obuhvaćenim Strategijom pametne specijalizacije Republike Srbije, a u cilju kreiranja ekonomije zasnovane na znanju. Do sada održane radionice su bile izuzetno dobro posećene i učesnici su izrazili želju da učestvuju u ovom procesu i nakon njihovog završetka, kako bi svojom ekspertizom i iskustvom doprineli izradi što kvalitetnijeg finalnog dokumenta Strategije pametne specijalizacije i osigurali njenu implementaciju i sprovođenje.

 

 

 

 


UKOLIKO VAM SE SVIDELA OVA VEST POSETITE I LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK FAN STRANU!

 

ADATA predstavlja spoljni SSD SD600Q

Izrada sajta na klik – 30 minuta i gotovo!

Nova linija Samsung QLED televizora

AMD je predstavio Radeon VII

Neizostavni užitak igranja uz Huawei P smart 2019

Moćni Bluetooth zvučnici koji pune telefon bežičnim putem!

Smacircle S1 – električni bicikl za poneti!