PREGLED TRŽIŠTA

Prikazi

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

Dalje »

BenQ W2000

BenQ W2000

Vrhunski multimedijalni projektor baziran na naprednim tehnologijama i Rec. 709 standardum, korisnicima donosi jednu potpuno novu dimenziju pokretnih slika u HD formatu...

Dalje »

Huawei P30 serija

Huawei P30 serija

Svi dostupni modeli iz P30 serije pored snažnog hardvera i superiornog dizajna u stanju su da kreiraju istinski vrhunske fotografije, kao i savršen video materijal u svim podržanim rezolucijama snimanja...

Dalje »

BenQ MH535 »

Nokia 5.1 Plus »

Oukitel U18 »

AKTUELNO

 

VESTI

Gen-D – Platforma koja će ubrzati digitalne reforme u obrazovanju širom regiona…

Napisao misha, 2019-06-17 11:41:06 u Novosti

Za samo nekoliko godina, posvećenim radom Fondacije Petlja, partnera i institucija, program nastave informatike u Srbiji je transformisan i sada može poslužiti kao model za zemlje regiona, zaključeno je na panel-diskusiji održanoj u Beogradu.


Online platforma programa „Gen-D – Nurturing a Digital Future“, koji sprovodi Propulsion uz podršku Microsoft-a, ponudiće materijale kreirane u Srbiji učenicima regiona na engleskom jeziku, ali će dodatno, u svakoj od zemalja učesnica programa (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Bugarska i Srbija), programski partneri raditi na lokalizaciji ponuđenog materijala uz inovativan pristup podršci i unapređivanju obrazovnog standarda.

 

„Microsoft je oduvek spreman da podrži svaku inicijativu koja podstiče razvoj domaće IT industrije. To što smo svi zajedno uradili za reformu nastave informatike u školama dugoročno je verovatno najvažniji uspeh jer stvaramo generacije kojima će programiranje biti blisko i lako. Zato je važno da ovaj uspeh sada pokažemo i podelimo širom regiona,“istakla je Tanja Tatomirović iz Microsofta, rukovodilac komunikacija i filantropije za 24 zemlje Centralne i Istočne Evrope.

 

 

 


Đaci u Srbiji već od petog razreda uče programiranje, a program nastave informatike u osnovnim i srednjim školama u prethodnih nekoliko godina transformisan je tako da je postao jedan od najuspešnijih u Evropi.Do pre samo nekoliko godina programiranje je bila oblast tek pominjana u udžbenicima za osnovne i srednje škole u Srbiji. Danas, reči „Python“ i „Scratch“ su postale svakodnevnica na časovima. To su nazivi savremenih programskih jezika koji pružaju odličnu osnovu za savladavanje veštine programiranja. Tako svaki učenik ima šansu da postane programer, u zemlji u kojoj je IT industrija već godinama jedan od najvećih izvoznika.

 

Zato će isti model učenja programiranja, koji je u Srbiji razvila Fondacija Petlja, u narednom periodu biti ponuđen u još četiri zemlje regiona u okviru programa “Gen-D — Nurturing a Digital Future“. Reč je o projektu koji će model nastave programiranja u Srbiji da ponudi u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

 

„Ovaj program osposobljava nastavnike i učenike, mlade ljude, da mudro i proaktivno koriste digitalne resurse, kako bi preuzeli kormilo budućnosti svojih života, karijera, ali i čitavih društava u kojima žive. Na početku smo puta koji će zahtevati hiljade pređenih kilometara, mesece i godine posvećenog rada i verovatno milione investicija. Svi mi koji kao partneri stojimo sada na početku tog puta spremni smo da uložimo sve što je potrebno kako bismo pomogli mladima da izgrade bolju budućnost u zemljama šireg regiona,“ poručio je Darko Soković, izvršni partner za strategiju i razvoj u Propulsion-u.


Panel diskusija u Beogradu okupila je eksperte iz regiona kako bi razgovarali o digitalnoj transformaciji i reformama u obrazovanju iz perspektive njihovih zemalja. Panelisti su se složili da digitalna transformacija nije samo tehnologija, već poziv za preispitivanje budućnosti obrazovanja i digitalne budućnosti celog društva. „Kroz ovaj projekat stvaramo internacionalizovane materijale za učenje zasnovane na našem pristupu podučavanju programiranja, a drago nam je da druge zemlje mogu slobodno da primene neka naša iskustva, kao i da prema svojim potrebama adaptiraju čitav set materijala koje za potrebe ovog projekta razvijamo.“ istakao je Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja.

 

 

 

 


UKOLIKO VAM SE SVIDELA OVA VEST POSETITE I LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK FAN STRANU!

 

Kontrolišite vaše dete pomoću Google Family Link rešenja

Izrada sajta na klik – 30 minuta i gotovo!

Nova linija Samsung QLED televizora

Domaći električni bicikli osvajaju svet!

ADATA predstavlja spoljni SSD SD600Q

Digital signage – budućnost je stigla!

Moćni Bluetooth zvučnici koji pune telefon bežičnim putem!