PREGLED TRŽIŠTA

Prikazi

Philips Brilliance 499P9H

Philips Brilliance 499P9H

Osim što pruža jedinstveno iskustvo korišćenja dva monitora široke dijagonale u jednom uređaju, višestruko nagrađivani Philipsov model donosi i funkcije za povećavanje produktivnosti, kao što su USB-C i iskačuća veb kamera sa podrškom za Windows Hello…

Dalje »

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

Dalje »

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

Dalje »

BenQ W2000 »

Huawei P30 serija »

BenQ MH535 »

AKTUELNO

 

VESTI

Zajedno do otkrivanja novih granica nauke

Napisao misha, 2019-10-28 22:08:48 u Novosti

Sporazum o naučno-istraživačkoj saradnji između Microsoft razvojnog centra u Srbiji i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu je jedina saradnja na ovako visokom nivou između kompanije Majkrosoft i jednog fakulteta u Evropi, sa izuzetkom Univerziteta u Kembrižu.

 

Ova saradnja u svojoj suštini podrazumeva finansiranje naučnih istraživanja za studente doktorskih studija. Pored toga, Microsoft razvojni centar će doktorantima omogućiti da svoja istraživanja obavljaju na najsavremenijim tehnologijama, radeći zajedno sa Microsoft inženjerskim razvojnim timovima i uz nadzor svojih akademskih mentora, profesora sa Matematičkog fakulteta.

 

Razvojni centar će stipendistima obezbediti i svu neophodnu infrastrukturu za uspešno razvijanje i realizovanje projekata, od najsavremenije računarske opreme do pristupa bazama podataka na kojima se realizuju istraživanja, uključujući hardver za kompleksne proračune, opremu, softver, izvore podataka, kao i ekspertizu tima Centra.

 

 

 

 

Dodatno, učesnici programa imaće mogućnost da prisustvuju relevantnim naučnim i istraživačkim konferencijama koje se bave temama njihovih projekata, kao i da posete druge razvojne centre Microsofta u svetu.

 

Microsoft razvojni centar u Srbiji je tokom svojih godina postojanja u našoj zemlji postao centar izvrsnosti za najnaprednije tehnologije, koje upravo ovde u Beogradu, kreiraju naši inženjeri. Razvoj novih tehnologija u oblasti veštačke inteligencije, pozicionirao nas je među najuspešnije Microsoft razvojne centre u svetu. Svih ovih godina nastojimo da budemo pouzdan partner obrazovnom sistemu u našoj zemlji i pružimo podršku akademskoj zajednici. Ovaj projekat predstavlja veoma značajan deo tih nastojanja“ – rekao je dr Igor Ilić, koji radi na poziciji Chief Data Scientist u Microsoft razvojnom centru u Srbiji.

 

Matematički fakultet je jedna od najvažnijih obrazovnih institucija u zemlji prepoznatljiva po kvalitetu matematičara i informatičara koje školuje. Već decenijama negujemo tradiciju veštačke inteligencije u istraživačkom radu i obrazovanju, a na naučnim seminarima iz ove oblasti na našem fakultetu okupljaju se kolege sa različitih akademskih institucija i iz industrije. Očekujemo da će kroz ovaj projekat doći do plodonosne razmene vrhunskih inženjerksih praksi i izazovnih problema sa jedne strane i najmodernijih akademskih znanja i metoda sa druge.“ – rekao je dr Mladen Nikolić, docent na Matematičkom fakultetu.

 

 

 

 

U prvoj fazi programa, teme na kojima će doktoranti raditi u Razvojnom centru biće fokusirane upravo na oblast veštačke inteligencije, koja danas pruža mnogobrojne mogućnosti i primenu u gotovo svim oblastima i industrijama.

 

Jedna od oblasti koja će biti obuhvaćena projektom je takozvana apstraktna sumarizacija teksta, odnosno prepričavanje dužih tekstova ljudski razumljivim jezikom. Reč je o oblasti koja je još uvek nedovoljno proučena, a koja bi daljim istraživanjima i usavršavanjem mogla imati izuzetno široku primenu. Cilj programa je da se iz ove saradnje kreiraju naučni radovi i istraživanja koji će biti publikovani u najeminentnijim naučnim časopisima i predstavljeni na konferencijama i stručnim skupovima, što bi dugoročno trebalo da pomogne Microsoft razvojnom centru i Matematičkom fakultetu (ali i čitavom Beogradskom Univerzitetu) da se pozicioniraju kao vodeće istraživačke institucije u oblasti veštačke inteligencije u širem regionu. Dodatno, ovaj program ima za cilj i da podrži dalju modernizaciju  obrazovnih programa na Matematičkom fakultetu.

 

 

 

 


UKOLIKO VAM SE SVIDELA OVA VEST POSETITE I LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK FAN STRANU!

 

Sensei Ten - novo oružje za vrhunske igrače!

Domaći električni bicikli osvajaju svet!

Nova linija Samsung QLED televizora

Moćni Bluetooth zvučnici koji pune telefon bežičnim putem!

BenQ GV1 - projektor za džep!

Click&Touch, prva intuitivna tastatura na svetu

Izrada sajta na klik – 30 minuta i gotovo!