AKTUELNO

Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Napisao misha, 2014-04-10 00:38:59 u Opis - dugi

Puna posvećenost mobilnom segmentu dovela je kompaniju Samsung na poziciju dominatne sile kada je reč o tržištu smartphone uređaja, ali na tržištu tableta ova kompanija se i dalje ljuto bori sa oštrom konkurencijom. Naime, do sada niti jedan od brojnih modela Galaxy Tableta nisu uspeli ozbiljnije da “zaprete“ iPad seriji kompanije Apple, koja od samog početka suvereno stoji na tronu proizvođača najboljih tablet računara – bar je tako bilo do sada!

 

Samsung je nedavno predstavio novu seriju tableta sa kojom je izgleda odlučio da postane ozbiljnija konkurencija na tržištu ove kategorije proizvoda, pa su stoga i najnoviji modeli projektovani i izrađeni u trendu najnovijih tehnologija, ali i kao i zamena za postojeće već „zastarele“ laptop računare. U to da li ovakve ambicije korejskog giganta imaju opravdanja, pokušali smo da se uverimo iz prve ruke, nakon što smo dobili priliku da isprobamo jedan od novih premium modela koji je nedavno izašao iz Samsungove “kuhinje“, a to je Galaxy Note 10.1 edicija za 2014. godinu...

 

 

 

Dizajn, izrada

 

Novi Note 10.1 2014 Edition donosi prepoznatljiv dizajn koji smo već videli kod modela Galaxy Note 3, smart telefona velike dijagonale koji zapravo spada u kategoriju fablet (phablet) uređaja. Poput poleđine na svom dizajnerskom uzoru, tako ćete i na Note 10.1 2014 modelu imati utisak da je zadnja strana napravljena od proštepane kože, što je ipak samo uverljivo izvedena tekstura na plastičnojpovršini koja samo podseća na kožu. U svakom slučaju krajnji rezultat je veoma ubedljiv, a pre svega elegantan i dopadljiv, a upotreba ovakve vrste materijala predstavlja i svojevrstan način zaštite od grebanja i otisaka prstiju, što svakako treba pohvaliti.

 

Metalik lajsna koja prati ivice tableta takođe predstavlja sličan detalj koji se mogao videti kod Note 3 uređaja. Sa druge strane, ako ovaj tablet uporedimo sa poredi sa njegovim “starijim bratom“- prvim Note 10.1 modelom iz prošlle godine, uočava se manje zaobljen dizajn i manja širina ivica između vidljivog ekrana i oboda tableta, što ne narušava  funkcionalnost prilikom svakodnevnog korišćenja.

 

Sa težinom od oko 540 grama ovaj 10-inčni tablet donosi sasvim ugodno držanje i korišćenje iz ruke, a tome u prilog ide i debljina uređaja od samo 7,9 mm (iPad Air je debljine 7,5 mm). Od neizostavnih detalja treba istaći i prisustvo Sasmungove digitalne olovčice (S Pen) koja dolazi smeštena u slot koji se nalazi uz ivicu na poleđini uređaja.

 

 

Iskustvo koje donosi pisanje teksta korišćenjem S Pen-a i Swype funkcije je veoma prijatno - praktično kao kada pišete klasičnom ili hemijskom olovkom, koja veoma precizno prenosi sve ono što zapisujete, uz minimalan broj greškica koje se kasnije lako ispravljaju – bar je takvo naše iskustvo. Olovčica funksioniše sa Samsungovim preinstaliranim softverom, a omogućuje da sačuvate vaše beleške i razne “škrabotine“ na Google Drive-u ili Evernote-u. U tom smislu za svaku pohvalu je podatak da se dobija besplatnih 12 meseci za pretplatu na Evernote Premium servisu, što je dobra stvar za sve one koji vole da “hvataju“ beleške na ovaj način.

 

Generalno način korišćenja digitalne olovčice na 10-inčnom ekranu nam se veoma dopala, to zaista predstavlja veliku prednost u odnosu na uređaje koje nemaju takvo nešto, ali čini se da i dalje postoji mesta za poboljšanja. Na primer, touch tasteri ispod ekrana (back, home) ne reaguju na dodir olovčice što znači da ćete morati da kombinujete prste i s Pen, što nije uvek baš tako praktično.  Takođe smo primetili i mali lag od delića sekunde kada se crta - to verovatno neće predstavljati problem prilikom pisanja teksta, ali će vam može zasmetati prilikom skiciranja.

 

Bilo da koristite prste za unos ili pomenutu S Pen olovku, deo tableta sa kojim ćete imati najveću interakciju je svakako ekran. Samsung se u ovom slučaju opredelio za ekran od 10.1-inča sa prikazom slike u visokoj rezoluciji od 2560 x 1600 tačaka, koji daje gustinu od 298 piksela po inču što je idealno za multimediju, video klipove i igre. LCD panel ima velike uglove gledanja, a oštrina prikaza će vam omogućiti da ga često koristite i kao čitač elektronskih knjiga, dok je njegova veličina dovoljna da na njoj možete koristiti više aplikacija simultano na podeljenom ekranu (Multi-windows opcija prisutna još od Galaxy S3 smartphone-a, koja je dodatno “ispolirana“ i unapređena).

 

 

 

Hardver i opremljenost

 

Ispod “haube“ se nalazi ARM-baziran CPU koji koristi Samsung-ovu poslednju big.LITTLE tehnologiju. To znači da poseduje četvorojezgarni procesor na 1.9 GHz, uparen sa manjim jezgrom koje je deklarisano na 1.3 GHz. Tu je i ugrađena radna memorija od 3GB, što je trenutno najviše memorije koje možete naći kod nekog Android uređaja. Rezultat ovakvog spoja donosi odlične performanse, brz multitasking i veliki broj detalja u 3D igrama.

 

Što se kapaciteta interne memorije tiče možete birati između verzija sa 16, 32 ili 64 GB, a prisutni slot za microSD kartice podržava proširenja do 64GB. Ukoliko se setimo da glavni konkurent u ovoj kategoriji - iPad Air nema proširenje u vidu SD kartica, Note 10.1 tu dobija značajnu prednost.

 

 

Spomenimo i segment vezan za kamere što obično i nije u prvom planu u kategoriji tablet uređaja, pa ćemo tek reći da zadnja kamera dolazi sa senzorom od  8 megapiksela, sa autofokusom i LED blicom, a donois i mogućnost snimanja 1080p video klipova. Prednja kamera je deklarisana na 2MP, a takođe donosi mogućnost snimanja FullHD video zapisa.

 

Od opcija za povezivanje pre svega su podržani bežični standardi Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac) i Bluetooth 4.0, a na raspolaganju imate i USB 2.0, 3.5mm Earjack, microUSB (5.3V, 2A) konektore. Uređaj podržava i GPS navigaciju (A-GPS+GLONASS), a za uživanje u multimediji implementirani su i stereo zvučnici, dok će integrisani mikrofon pomoći da koristite Skype i druge aplikacije koje zahtevaju govor korisnika.

 

Note 10.1 2014 dolazi sa Androidom u  verziji 4.3 Jelly Bean, a ne postoji vremenski okvir kada će doći update na 4.4 KitKat. Pored toga treba istaći razne korisne preinstalirane aplikacije sa kojima Samsung pokušava da ponudi nešto više od konkurencije, te možemo spomenuti Flipboard, Dropbox, TripAdvisor, Knox, WatchOn, Video Editor, S Voice, S Translator i osnovni fajl menadžer. I dalje imamo manjih zamerki na Samsungov TouchWiz, koji iako nije prenatrpan kao na popularnom S4 modelu, čini se da i dalje izgleda pomalo “zastareo“.

 

 

 

Zaključak

 

Na kraju kada se sumira ono što se moglo steći kao utisak za kratko vreme druženja sa ovim uređajem, možemo reći da je po pitanju dizajna i kvaliteta izrade sve na visokom nivou, mada smo našli i par zamerki. Recimo tasteri za jačinu zvuka kao da su “pogrešno“ smešteni i zahtevaju dodatno navikavanje, pa recimo ako koristite Note u portrait modu sa Volume tasterima koji su u gornjem desnom ćošku kao kod 99% tableta, shvatićete da je pritisak na “dole“ zapravo komanda za pojačavanje zvuka.

 

Sa druge strane Samsung zaslužuje veliku ocenu za sve ono što je uspeo da zapakuje u kućište debljine samo 7,9 mm. Prisutan je čak i infracrveni senzor pa Note možete koristiti i kao džinovski daljinac za elektronske uređaje koje imate po kući. Životni vek baterije je veoma dobar za današnje standarde, baterija od 8220 mAh nam je izdržala test od 10 sati i 30ak minuta što je za svaku pohvalu, ali bi bilo još bolje da je u pitanju izmenjiva opcija. U svakom slučaju Note 10.1 2014 je dobro koncipiran uređaj koji donosi sjajno korisničko iskustvo, te predstavlja odičan izbor za sve dinamične korisnike.

 

 


Proizvođač Samsung
Model Galaxy Note 10.1 2014 Edition
Ekran 10.1-inča Super Clear LCD (multitouch)
Rezolucija 2560x1600 (WQXGA), oko 299 ppi
Procesor Quad-core 1.9 GHz + 1.3 GHz
Memorija 3GB RAM, 16GB skladištenje
Grafika Adreno 330
Kamera 8 MP, AF, LED blic, 1080p@30fps video / 2MP, 1080p@30fps video
Bežična veza Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.0
Konektori USB 2.0, 3.5mm Earjack, MicroUSB (5.3V, 2A)
Baterija Li-Po 8220 mAh
OS Android 4.3 Jelly Bean
Sim kartica (3G) nema
Dodatno S-Pen stylus, A-GPS+GLONASS, stereo zvučnici, mikrofon
Senzori Accelerometer, Geomagnetic, Gyro, RGB light, Hall sensor
Dimenzije 17.14 x 24.31 x 0.79 cm
Težina 540g
Cena 69.990,00 din
Kontakt www.tehnomanija.rs

 

 

Autor: Marko Veljković