KATEGORIJE

PREGLED TRŽIŠTA

AKTUELNO

Acer Iconia A1-830

Napisao nele, 2014-05-30 01:14:03 u Opis - dugi

Jedan od najatraktivnijih malih tableta radi sa operativnim sistemom koji nije “čuveni” Windows 8, već popularni Google Android - daleko optimizovaniji sistem za rad na hardveru koji nije previše “mišićav”, pa je više okrenut ka kućnim korisnicima i zabavi u pokretu. U pitanju je nova verzija Iconia A1 830 tableta kompanije Acer, čiju osnovu čini Intel Atom procesor sa dvajezgra (SoC koji ipak nije sporiji od rešenja iz Qualcomm-a i Samsunga), a koja sa cenom od oko 180 evra nudi dosta toga. Za ovakvu količinu novca nemoguće je kupiti mali klasičan laptop kojim biste bili zadovoljni, a koji bi obezbedio visok nivo lakoće rada, autonomije i odgovarajućih performansi u ulogama kao što su pretraživanje web-a, slušanje muzike, čitanje knjiga, pregled e-mail i drugih office dokumenata, učenje, te druge aktivnosti za proširenje i unapređenje svesti.

 

 

 

Dizajn

 

Acer Iconia A1-830 je lakši, manji i kvalitetnije izrađen tablet od prethodnika (A1-810) koga nasleđuje u svojoj kategoriji, pa je prosto ugodan na dodir i deluje sigurno, a ne krckavo i labavo u rukama. Osim toga, baziran je na novoj i bržoj Intel SoC (System on a Chip) kontrolnoj logici koja je i štedljivija od prethodnih generacija kako iz samog Intel-a, tako i iz konkurentskih kompanija kao što su NVIDIA, Qualcomm ili Samsung. U klasi malih tableta, prvenac je predstavio Google sa Nexus 7 modelom (koji je pravio ASUS, ali se prodavao pod Google-ovim brendom). Apple je ubrzo pokazao kako mali tablet treba da izgleda sa iPad Mini-jem, a onda se u priču umešao i Amazon i predstavio nešto više od pukog čitača e-knjiga u vidu modela Kindle HDX 7.

 

Iconia A1-830 tablet je načinjen uglavnom od metala, što ga u glavi posmatrača i korisnika odmah nekako svrstava u premium klasu. Jednostavno, metal će uvek ostavlja utisak boljeg kvaliteta u odnosu na bilo kakvu plastiku i to se teško može promeniti. Na samom tabletu uočavamo mali USB port, audio konektore, kao i micro-SD card proširenje. Početnih 16GB memorije je tako lako proširivo do maksimalno 32GB dodatne memorije i to po vrlo povoljnim cenama jer su ove kartice izuzetno jeftine.

 

 

Uređaj podržava konekciju sa WiFi N-draft standardom, ali s obzirom na brzinu rada uređaja i činjenicu da je namenjen ka kućnoj, a ne poslovnoj upotrebi, izostanak podrške za WiFi-AC draft ne može da se smatra manom.

 

Ugrađene su dve kamere, što je takođe plus kod jeftine serije tableta, mada se u 2014. godini i ne može zamisliti uređaj sa kojim ne možete uhvatiti “selfie” fotografiju. Tako je spreda instalirana manja kamera sa 2 megapiksela, dok je za klasične “fotke” tu standardna kamera za slike i video klipove rezolucije od 5 MP. U pitanju je zaista solidno rešenje koje u odnosu na uobičajene standarde koje srećemo u kategoriji tablet uređaja, što znači da donosi sasvim upotrebljive fotografije pristojne oštrine i detaljnosti, a podržana je i 1080p video opcija.

 

 

 

Hardverska osnova

 

Ekran ovog tableta i dalje ima dijagonalu od 7.9 inča, uz prikaz slike u 4:3 razmeri kao i kod prošlogodišnjeg modela A1-810. Ipak, radi se o kvalitetnijem rešenju jer se ekran oslanja na IPS LCD tehnologiju, dok je prethodnik u najvećem broju primeraka imao TN matricu. Kvalitetniji je i touch senzor koji sada istovremeno vidi deset tačaka, ali je rezolucija ostala na 1024 x 768 piksela, što jeste nešto niže od onoga što nude drugi slični tableti (1280 x 800 ili više) u ovoj klasi. Mora se ipak priznati da ekran ima odličan kontrast i živahne boje, pa se nešto veći pojedinačni pikseli ne vide u toj meri da bi moglo da smeta ili postaje problem tokom upotrebe.

 

Za visoke performanse uređaja brine se Intel Atom Z2560 koji donosi dva jezgra i radi na 933 MHz pri manje zahtevnoj upotrebi, pa je tada i autonomija veoma dobra (oko 3 dana ako ga koristite oko 4-5 sati dnevno). Ako se igrate ili gledate HD video, procesor se ubrzava do 1.6 GHz za oba jezgra i aktivira HyperThreading (dva dodatna virtuelna jezgra) i autonomija se skraćuje na jedan i po do dva dana. Grafički čip za 3D akceleraciju je PowerVR SGX544 koji je poznato i provereno rešenje u svetu Android tableta.

 

Radna memorija od 1GB je postala standard među aktuelnim modelima tablet računara, pa ni u ovom slučaju nije izostao isti kapacitet RAM-a. U trenutnom Android okruženju to će biti sasvim dovoljno za sve zahteve koje korisnik ima, od surfovanja internetom, do lagane zabave pri “konzumaciji” multimedijalnih sadržaja.

 

 

 

Zaključak

 

Na kraju dolazimo do jednostavnog zaključka za koji smo imali predosećaj od prvog momenta od kako smo počeli druženje sa uređajem, a koji kaže da je Iconia A1-830 tablet koji potvrđuje da Acer, veliki proizvođač sjajnih laptopova, ume da napravi atraktivan tablet odličnog kvaliteta izrade i veoma dobrih performansi koji će biti među najboljima po odnosu cene sa jedne i onoga što dobijate sa druge strane. Možemo tako slobodno reći da nema puno stvari koje zameramo ovom tabletu i da ga, bar u klasi pristupačnih tableta, od srca preporučujemo…

 

 


 

Proizvođač Acer
Model Iconia A1-830
Ekran 7.9-inča, IPS 768x1024 piksela (oko 162 ppi), multi-touch
Čipset Intel Atom Z2560
Procesor Dual-core 1.6 GHz
Grafika PowerVR SGX544
Memorija 1GB RAM, 16GB interna memorija
Proširenje MicroSD (TransFlash) do 32GB
Kamera 5MP, 1080p video / 2MP (front)
Bežična veza Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0
Konektori micro USB 2.0, audio 3.5 mm
Senzori Akcelerometar
GPS da
Baterija 4000 mAh Li-Polymer
OS Android 4.2 (nadogradiv na Android 4.4 KitKat)
Dimenzije 203 x 138.4 x 8.2 mm
Težina 380g
Cena 24.300,00 dinara
Kontakt www.ewe.rs

 

Autor: B.M.