KATEGORIJE

PREGLED TRŽIŠTA

AKTUELNO

Apple iPad Air 2

Napisao prota, 2014-12-12 12:52:52 u Opis - dugi

Za Apple iPad se slobodno može reći da je definisao kategoriju tablet računara i to pre samo pet godina, iako je u to iz ove perspektive  možda teško poverovati. Naime, iako to nije bio prvi tablet na tržištu, u pitanju je prvi pristupačan računar tog tipa i prvi čija je popularnost uspela da ugrozi čak i prodaju prenosnih računara.

 

U današnje vreme godišnje se proda na desetine miliona ovakvih uređaja, ali porast prodaje, koji je u poslednje četiri godine bio impresivan, sada polako usporava. Stručnjaci i dalje očekuju da se u narednih nekoliko godina proda sve više i više tabličnih računara, a zbog čega se rast usporava, veoma je logično i pretpostaviti. Naime, Apple jako dugo podržava prethodne generacije svojih proizvoda, pa je to slučaj i sa iPad-om. Korisnik koji već poseduje iPad 3 ili iPad Air sada ne mora da kupuje iPad Air 2 – za tim zaista nema potrebe. Ako već ne spada u onu grupu ljudi koji moraju uvek da imaju najnovije, klasičan kupac iPad Air 2 modela će biti neko ko ima stari iPad ili iPad Air 2. Možda će iPad Air 2 pazariti neko ko ranije nije imao tablet ili mu se ne dopada iskustvo koje nudi Android model.

 

Osim toga, usporenje rasta prodaje na godišnjem nivou uzrokovala je i pojava većih iPhone modela. iPhone 6 i 6 Plus imaju velike ekrane i – naročito model Plus veoma dobro može da igra ulogu malenog tableta, jer u landscape režimu rada čak i aplikacije preuzimaju forumu koju imaju na tablet računarima.

 

 

 

Velik i tanak

 

Vratimo se na priču o aktuelnim iPad modelima – naime, Apple je nedavno predstavio naslednika modela Air koji je dobio očekivanu oznaku Air 2 (sa kojim ćemo se ovom prilikom upoznati), a unapređen je i iPad Mini, koga ćemo prvom prilikom takođe ugostiti u našoj redakciji. Dakle, iPad Air 2 opremljen sa velikim 9.7-inčnim ekranom sada je tanji nego ikada, dolazi sa Touch ID senzorom, poboljšanom kamerom, 40% bržim A8X procesorom koji nudi i 2.5x bržu grafiku u odnosu na onu kod modela Air. Očigledno je i da je ekran blago poboljšan, ali svi ovi podaci ne govore mnogo dok ne uzmete iPad Air 2 u ruke…

 

Kako je Stiv Džobs umeo da kaže – radi se zaista o magičnom uređaju, verovali vi u “Apple kult “ ili ne. Pre svega, iPad Air 2 je lakši, tanji i moćniji od prethodnika. Tanak je svega 6.1 mm, što je impresivno za ovako veliki uređaj. Čak i doskora najtanji tablet na svetu, iPad Air, deluje “bucmasto” sa svojih 7.5 mm debljine u poređenju sa njim. Osim toga, nova generacija je i 32 grama lakša, što je takođe primetno – tek nešto više od 400 grama u rukama uz tako puno procesorske i grafičke snage i veoma dobrom baterijom. Bilo da je u pitanju magija ili odličan inženjering, radi se o vrhunskom proizvodu i to je vidljivo već na prvi dodir i nakon prvih par minuta igranja sa uređajem.

 

 

Dizajn se nije puno promenio, ako ne računate na dijetu kroz koju je prošao novi model, kao i mogućnost izbora boja (osim silver i space-gray, tu je i popularna zlatna ili šampanj boja koju znamo još iz vremena iPhone 5S modela). Kako bi uređaj bio tanji, Apple je morao da primeni istu tehniku optičkog slepljivanja (optic bonding) ekrana, zaštite za ekran, senzora koji određuje položaj prsta (touch sensor) i pozadinskog osvetljenja. To naravno znači da ćete ceo ovaj „sendvič“ morati da zamenite ako jednom polomite ekran, ali on je sada dosta ojačan poslednjom generacijom Gorilla Glass stakla.

 

Takođe, za razliku od prvog Air modela, odnosno svih prethodnih Apple tablet uređaja i smartphone-a, Air 2 nema hardverski switch za biranje glasnog i tihog režima (koji se koristio i za zaključavanje orijentacije). iOS 7 i iOS 8 su doneli fine i lako dostupne prečice za biranje ovog moda, pa su u Apple-u shvatili da je bar na tabletu brže promeniti ovu funkciju na samom ekranu. I bili su u pravu, jer nam tokom rada ovaj „svič“ nije nimalo nedostajao.

 

Osim bržeg A8X čipa, tu su i nove memorijske konfiguracije – 16, 64 i 128GB, baš kao i kod iPhone 6 i 6 Plus modela, a osim toga možete birati da li želite verzije samo sa WiFi konekcijom (koja sada podržava i AC-draft standard) ili WiFi + 4G opciju. Tanji iPad ima i Touch ID senzor (ali ne i NFC čip koji postoji kod iPhone 6 i 6 Plus – ili bar on nije aktiviran jer je otkriveno da se NFC fizički zapravo nalazi unutar iPad Air 2) i dalje nudi istih 10 sati radne autonomije prilikom intenzivnog rada kao i prethodnik, iako je baterija smanjena sa 32.4 WHr na 27.3 WHr.

 

Iako nema NFC čip, jer je logično da nećete ići po radnjama i koristiti iPad da platite račune (što bi izgledalo smešno), Touch ID je dobrodošao kao dodatak na novim iPad modelima. Najpre zbog toga što je u iOS 8 Apple otvorio Touch ID API za programere koji su počeli da ga koriste u okviru svojih aplikacija. Tako sada samo otiskom svog prsta možete zaštiti vaše šifre, podatke iz banke ili foldere na nekom Cloud servisu (Google Drive i Dropbox su dobili podršku za Touch ID, baš kao i Evernote, 1Password i mnoge druge aplikacije).

 

 

 

Snaga hardvera

 

Kao što smo već pomenuli, novi A8X čipset je 40% brži od A7 SoC-a unutar prethodne generacije, što je Apple učinio tako što je dodao još jedno jezgro, pa se može reći da iPad Air 2 ima trojezgarni procesor. Osim toga, GPU sada ima dva puta veću magistralu i dva puta veći broj grafičkih čipova, a sami čipovi su novije generacije, tako da je ukupno poboljšanje u rangu od 250%, što je impresivan napredak za samo godinu dana noviji proizvod. Štaviše, prvi testovi su pokazali da je iPad Air 2 samo za 20-25% sporiji od prošlogodišnjeg modela MacBook Air ultrabook računara sa dvojezgarnim Core i5 procesorom i 8GB RAM memorije. Koliko će biti brži novi iPad i da li će dostići laptop-ove, ostaje da se vidi.

 

Osim ovoga što smo naveli, Apple iPad Air 2 stiže sa 2GB radne memorije, dok je Air imao 1GB, baš kao i iPhone 6 i 6 Plus. Sada snažno verujemo i u to da će iPhone 6S i 6S Plus imati 2GB RAM-a i A9 čip koji će imati tri jezgra i znatno brži GPU.Pošto se radi o štedljivom, dvojezgarnom 64-bitnom procesoru, iPad Air 2 nominalno nudi istu autonomiju od čak 10 časova aktivnog rada, igranja ili surfovanja čak i sa nešto manjom baterijom.

 

Apple iPad Air 2 takođe ima i M8 koprocesor zadužen za prikupljanje informacija iz akcelerometra, žiroskopa, kompasa i novog digitalnog barometra koji meri nivo atmosferskog pritiska kako bi pružio uvid u relativnu promenu visine, ali je i ova tehnologija poznata iz iPhone 6 i 6 Plus uređaja. I zaista, i u praksi, baterija izdržava punih 3 do 4 dana upotrebe na Wi-Fi konekciji.

 

 

iPad Air 2 stiže sa istom 2048 x 1536 IPS Retina matricom kao i prethodnik. Međutim, novu matricu sada osvetljava snažnije LED osvetljenje koje pritom i manje troši. Matrica je slepljena sa staklom iznad nje, kao i sa senzorom dodira, a Apple posebno ističe i da je primenjen dodatni premaz za smanjenje refleksije (do 56% prema kompanijskim testovima).

 

Solidna kamera kod iPad Air modela je još jedna stvar koja je napredovala i sada je blizu nivoa koji nudi poslednja generacija iPhone-a. I dalje se ne radi o istom senzoru ili optici, koja je jednostavnija, a razlika je najuočljivija kada slikate u mraku, jer su slike nešto tamnije i zrnastije u odnosu na one koje pravi iPhone 6 ili 5S. Može se reći da se i dalje radi o odličnim slikama, pogotovo u svetu tableta u kome retko koji model ima jednako dobru kameru u odnosu na pametne telefone.

 

Novi 8-megapikselni senzor sada ima i BSI (back side illumination) i nešto je veće površine u odnosu na CMOS senzore kod prethodnih generacija. CMOS senzor je na nivou onoga što nudi iPhone 5, ali Photo aplikacija sada ima opcije timelapse snimanja i opciju 120fps „usporeni snimak“ koje nudi iPhone 5S. Po našem mišljenju je mnogo bitnije to što je prednja kamera poboljšana, pa video chat izgleda jasnije i podržava HD Ready mod snimanja. Nadamo se da će na sledećem modelu, Apple ipak ubaciti i LED flash za kameru – kada već tvrde da mnogi korisnici vole da slikaju sa svojim iPad uređajima.

 

 

 

Zaključak

 

U realnom radu, iPad Air 2 je jako, jako brz. I prethodnik je to bio,  a to se i dalje može reći. Međutim, noviji CPU sa još jednim jezgrom i 100MHz bržim radnim učestanostima, kao i sa većim L2 kešom (2MB), kao i sa 2GB radne memorije, zaista prave razliku u najboljem smislu te reči.

 

iPad Air 2 je odličan naslednik modela Air i zaista opravdava reputaciju kompanije Apple. Radi se, po našem skromnom mišljenju, o najboljem tabletu koji možete kupiti, bar ako niste jedan od onih koji bez ikakvog realnog razloga ne voli kompaniju koju je osnovao Stiv Džobs. Apple iPad Air 2 nije skuplji od konkurencije, niti ga manji broj jezgara u procesoru ili manja količina RAM-a samim tim čine inferiornijim proizvodom. Zapravo, sami pogledajte još neke detaljne testove i videćete da je iPad Air 2 trenutno ubedljivo najbrži tablet. Ako to, samo po sebi, nije dovoljna preporuka, mi zaista ne znamo da li će naša preporuka moći da vas ubedi u to...

 

 


 

Proizvođač Apple
Model iPad Air 2
Procesor A8X Triple-core 1.5 GHz
Koprocesor M8
Skladišni prostor 16GB, 64GB, 128GB
Ekran 9.7 inča, Retina, 2048x1536 piksela (264 ppi)
Kamera (zadnja) iSight, 8MP, 1080p HD video (30fps)
Kamera (prednja) FaceTime HD, 1.2MP, 720p HD video
Dimenzije 240x169.5x6.1 mm
Težina 437 grama
Verzije modela Wi-Fi i Wi-Fi + Cellular
Cena od 64.590,00 dinara (za model od 16GB Wi-Fi)
Kontakt www.apcom.rs

 

Autor: Branko Maksimović