AKTUELNO

Lenovo YOGA Tablet 2 Pro

Napisao prota, 2015-01-23 07:43:50 u Opšte vesti

U okviru kategorije mobilnih uređaja tablet računari zauzimaju veoma važno mesto o čemu svedoči ogroman broj različitih proizvođača uključenih u tržišnu utakmicu u ovom segmentu. To u krajnjoj liniji donosi relativno ujednačenu ponudu u gotovo svim cenovnim razredima obzirom na ograničene hardverske resurse koji su proizvođačima na raspolaganju, pa imamo mali broj primera gde neki model može dononeti nešto drugačije od konkurencije, što bi ga činilo jedinstvenim i originalnim.

 

Pravi primer pokušaja da se bude drugačiji možemo pronaći u YOGA seriji kompanije Lenovo koja je u okviru ponude tablet računara donela koncept multifunkcionalnog korišćenja, spojenog sa prefinjenim dizajnom i vrhunskom izradom. Najnoviji izdanak ove porodice tableta dolazi pod nazivom YOGA Tablet 2 Pro - uređaja koji donosi neobično veliki ekran, te neverovatno video i audio iskustvo u ovoj kategoriji proizvoda.

 

 

 

Veličina i dizajn

 

Izgled i princip izrade YOGA Tablet 2 Pro tableta ne odudaraju od osnovnog koncepta koga je Lenovo doneo još kod prvog YOGA modela. To znači da se radi o uređaju smeštenom u elegantno kućište srebrne boje koje je pretežno izrađeno od kvalitetne plastike (kod prethodnih modela je dominiralo je kućište od legure magnezijuma), koje donosi specifičan oblik sa cilindričnom baterijom koja je smeštena u donjem delu uređaja. Tako se dobija zaobljena ivica koja je i nešto deblja u odnosu na ostatak tela tableta, što čini da težište bude upravo u tom delu pa se uređaj može postaviti u različite položaje, a samim tim i koristiti na različite načine.

 

Ovakav inovativni dizajn računara sa kojim je pomeren centar gravitacije čime su kao što smo već rekli otvorene mogućnosti različitih načina upotrebe (uspravno, pod nagibom i na postolju) sada je dobio i još jednu opciju, a to je postavljanje u viseći položaj. Naime, tablet možete okačiti na zid (kao sliku) i željeni sadržaj gledati kao na televizoru. Iz Lenova navode da je istraživanjem otkriveno da oko 88 odsto ljudi koristi ogromne količine digitalnog sadržaja na tabletu kod kuće, a da čak više od polovine njih gleda TV nekoliko puta nedeljno na svom tabletu, pa je uz gledanje ostalih materijala poput video zapisa i fotografija, ovakav pristup sasvim logičan i opravdan.

 

 

Ono što je u skladu sa ovakvim konceptom, a što će svako odmah u očiti kada uzme YOGA Tablet 2 Pro u ruke, jeste da se on razlikuje od većine aktuelnih uređaja na tržištu pa tako i u odnosu na prethodne modele iz ove serije. To se odnosi na neobično veliku dijagonalu ekrana koji uslovljava i samu veličinu tableta. Zapravo radi se o 13.3-inčnom IPS ekranu koji donosi rezoluciju QHD kvaliteta, što podrazumeva 2560x1440 tačaka, odnosno oko 221 piksela po inču kada govorimo o gustini prikaza.

 

To sa jedne strane donosi daleko veću vidljivu površinu ekrana ali i fantastičnu detaljnost i oštrinu, što ovom modelu svakako daje veliku dodatnu vrednost. Ako se u obzir uzmu i veliki uglovi vidljivosti od 178 stepeni, kao i pomenute mogućnosti gledanja iz različitih položaja, možemo reći da je YOGA koncept sada zaista dobio jednu prilično noviju dimenziju svakodnevne upotrebe.

 

Od fizičkih detalja pored karakterističnog cilindra u kome je smeštena baterija (i još po nešto o čemu će biti reči kasnije), treba spomenuti prisustvo kamera, pa tako sa ovim tabletom možete ostvariti konferencijsku komunikaciju ili slikati selfi pomoću prednje kamere od 1.6 megapiksela, dok se pozadi nalazi nešto bolja varijanta sa 8 megapiksela, sa autofokusom i otvorom blende od f2.2, a kako se radi o BSI senzoru druge generacije odlični rezultati se dobijaju čak i pri nešto lošijim svetlosnim uslovima.

 

Dok prednja kamera može da snimi fotografije rezolucije 1440 x 1808 tačaka i video u HD rezoluciji od 1280 x 720 tačaka sa 30 sličica u sekundi, zadnja kamera donosi maksimalnu rezoluciju od 3264 x 2448 tačaka, te snimanje video zapisa u Full HD rezoluciji od 1920 x 1080 kvalitetu uz 30 fps. Dakle, iako YOGA Tablet 2 Pro verovatno nećete primarno koristiti za fotografisanje i snimanje videa, onda kada treba zabeležiti neke važne ili zanimljive trenutke to ćete moći da uradite na potpuno odgovarajući način.

 

 

 

Jedinstven bioskopski doživljaj

 

Fleksibilna upotreba i odličan ekran velike dijagonale ipak nisu jedini aduti ovog neobičnog uređaja. Naime, prikaz na ekranu od 13-inča možda deluje superiorno kada ga uporedimo u odnosu na druge tablete, ali za istinsko filmsko uživanje potrebna je daleko veća slika, što YOGA Tablet 2 Pro omogućuje bez potrebe da se povezuje sa drugim uređajima. Tu dolazimo do ključnog detalja koji se odnosi na postojanje ugrađenog pico projektora koji je smešten u cilindru u kome se nalazi baterija.

 

Ovaj jedinstveni dodatak omogućuje projektovanje slike od 50 inča (127 cm) na bilo kojoj površini, čime se dobija pravo bioskopsko iskustvo u formatu 16:9 visoke rezolucije. U pitanju je maleni DLP projektor sa 40-50 lumena koji će ukoliko ga upotrebite u potpuno zamračenoj prostoriji moći da vam obezbedi sjajnu zabavu (možda i poslovnu prezentaciju), ali svakako imajte na umu da već uz blago ambijentalno osvetljenje kvalitet reprodukcije drastično opada, pa je potrebno obezbediti dobre uslove za korišćenje ove funkcije.

 

 

Kada već govorimo o “bioskopskom” doživljaju koji bi trebalo da vam obezbedi YOGA Tablet 2 Pro, onda je sasvim očekivano da u paketu stiže i kvalitetan zvuk. I zaista Lenovo je i ovom segmentu posvetio punu pažnju, te tablet poseduje poboljšani audio-sistem sa subwoofer-om od 5W smeštenog na zadnjoj strani uređaja koga potpisuje poznati brend JBL i dva prednja zvučnika od po 1,5W. To deluje prilično impresivno obzirom da 8W čini čak četiri puta veću izlaznu snagu zvučnika u odnosu na prosečne modele, što u praksi obezbeđuje dinamičan i prilično snažan audio-kvalitet, koga dodatno poboljšava upotreba Dolby Audio i Wolfson Master HiFi tehnologije.

 

 

Hardverska platforma

 

Impresije oko izgleda, veličine i funkcionalnosti ovog tableta su jasne ali za pun utisak Lenovo se potrudio da obezbedi i dobru hardversku osnovu koja obezbeđuje da uređaj bude prilično hitar u svim situacijama, bilo da želite brzo da ga probudite, odmah otvorite datoteke i fotografije i u trenutku prebacujte između aplikacija bez odlaganja, pa čak i da se zabavite uz neku aktuelnu igru... Zato je za ovu priliku odabrana platforma zasnovana na Intel Atom SoC-u (iz Bay Trail-T generacije), te  YOGA Tablet 2 Pro pokreće Intel Atom Z3745 – četvorojezgarni procesor koji radi na taktu od 1,33 GHz (u Turbo modu na 1,86 GHz), razvijen je u 22-nanometarskoj tehnologiji.

 

 

U paketu stiže integrisana Intel HD grafika koja radi na taktu od 311 MHz (778 MHz u Turbo modu), dok LPDDR3 radna memorija od 2GB treba da osigura da sve funkcioniše prilično brzo i lako. Što se tiče prostora za smeštanje podataka ugrađeno je 32Gb eMMC interne memorije, od čega ostaje oko 24GB slobodnog prostora za korišćenje. Za dodatni kapacitet možete dodati microSD (TransFlash) memorijsku karticu do maksimalne veličine od 64GB.

 

Očekivano jedan ovako visoko pozicioniran uređaj donosi pune potencijale za različite načine povezivanja, pa pored već standarde dvokanalne Wi-Fi 802.11 b/g/n bežične veze (2,4 GHz i 5 GHz, radi na većoj udaljenosti), podržan je i Bluetooth 4.0 standard. Na raspolaganju imate i microUSB ulaz, audio ulaz za slušalice, a podržana je i OTG funkcija pomoću koje možete dodatno povećati raspoloživ kapacitet uređaja preko eksternih diskova i USB Flash memorija.

 

Još jedna stavka koja zaslužuje punu pažnju je baterija, koja na ovom modelu dolazi u kapacitetu od čak 9600mAh. Na papiru to deluje prilično impresivno, ali ukoliko ste se uplašili da uz veliki ekran visoke rezolucije, te sve ostale mogućnosti koje tablet donosi, baterija neće moći da izdrži dugo, budite bez brige – uz neko uobičajeno korišćenje može da izgura i do 15 sati bez ponovnog punjenja. Jedino treba imati na umu da kada želite praznu bateriju ponovo da napunite do kraja, trebaće nešto više vremena, prosto njen kapacitet je zaista veliki.

 

Na kraju spomenimo da tablet dolazi sa Android 4.4.2 KitKat operativnim sistemom, a Lenovo se potrudio da softverski paket obogati i brojnim dodatnim funkcionalnim alatima kao što je SHAREit koji omogućuje brzo deljenje datoteka bez troškova za Internet ili WiFi veze, te recimo SYNCit aplikacija koja pravi rezervne kopije i vraća u prethodno stanje vaše kontakte i SMS poruke…

 

 

 

Utisci i zaključak

 

U moru jednoličnih proizvoda u kategoriji tablet računara kada se naiđe na proizvod kao što je Lenovo YOGA Tablet 2 Pro, svakako ćete ostati impresionirani. Nekoliko upečatljivih karakteristika poput velikog ekrana visoke rezolucije, ugrađenog projektora i prisustva moćnog audio sistema sa subwooferom i podrškom za Dolby Surround prave značajnu razliku u odnosu na standardne modele kakve obično nalazimo na tržištu, a tu su još i odlična autonomija te hardverska konfiguracija sposobna da odgovori na sve uobičajene zahteve korisnika. Možda je šteta što Lenovo ovaj model nije spakovao u neko kvalitetnije kućište kao što je to činio sa prethodnom YOGA generacijom, jer bi onda utisak o vrhunskom premium proizvodu bi zaista kompletan.

 

Uživanje u filmovima i drugim multimedijalnim sadržajima uz mogućnost fleksibilne upotrebe u različitim položajima, kao i sa opcijom projektovanja slike na zid, čine da Lenovo YOGA Tablet 2 Pro bude zaista jedan od najboljih proizvoda u klasi tablet računara, ali sa druge strane treba imati u vidu da zbog njegove veličine nije uvek zgodan za svakodnevno nošenje, te uzimajući u obzir i poprilično visoku cenu može se zaključiti da ovaj proizvod ipak ne predstavlja rešenje koje je namenjeno za prosečnog korisnika!

 

 


Pozitivno

 

  • Multifunkcionalan dizajn
  • Veliki ekran sa odličnim prikazom
  • Integrisan projektor
  • Odličan audio sistem
  • Baterija velikog kapaciteta

 

Negativno

 

  • Izostala premium izrada sa metalnim kućištem što bi bilo u skladu sa potencijalima ovog proizvoda
  • Prevelik u odnosu na uobičajene standarde što umanjuje mogućnost lakog svakodnevnog nošenja
  • Previsoka cena za prosečnog korisnika

 

 

Proizvođač Lenovo
Model YOGA Tablet 2 Pro
Ekran 13.3-inča IPS LED kapacitivni MultiTouch ekran, 10 tačaka
Rezolucija QHD 2560 x 1440 piksela (oko 221 ppi)
Čipset Intel Atom Z3745
CPU Quad-core 1.33 GHz (Turbo mod do 1.86 GHz)
Grafika Integrisana HD Bay Trail sa deljenom sistemskom memorijom
Memorija 2GB LPDDR3 RAM
Skladištenje 32GB eMMC, proširivo microSD (TransFlash) do 64GB
Kamere prednja: 1.6MP; zadnja: 8 MP BSI, 3264 x 2448 pix, autofokus
Zvučnici JBL Stereo zvučnici + subwoofer (2x 1.5W + 5W)
Dodatno Pico projektor, mikrofon
Senzori G-Sensor, e-Compass, Ambient Light, Hall
GPS A-GPS
Bežična veza Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, Bluetooth 4.0
Konektori Micro-USB, 3.5 mm audio
Operativni sistem Android 4.4.2 KitKat
Baterija 9600mAh  Lithium ion
Dimenzije 333 x 223 x 3.7-12.6 mm
Težina 950g
Cena 68.990,00 Din
Kontakt www.gigatronshop.com

 

Autor: M.P.