KATEGORIJE

PREGLED TRŽIŠTA

AKTUELNO

Apple iPad Pro 2017

Napisao nele, 2017-10-16 00:49:53 u Opis - dugi

Još bolji ekran i snažniji procesor čine da novi iPad Pro tablet računari ponude performanse kakve ni jedan mobilni uređaj ne može da vam pruži u ovom trenutku...

 

 

Tržište tablet računara se već neko vreme nalazi u opadanju, bar tako govore prodajne cifre, ali ideji da u rukama imate uređaj koji može da ponudi više mogućnosti, funkcionalnosti i komfora od pametnih telefona, ali i neuporedivo veću mobilnost od notebook računara i dalje ni jedan drugi proizvod ne može da parira. Doduše, poplava jeftinih modela možda baš i ne potvrđuje do kraja ovakav koncept, ali kada govorimo o Apple iPad Pro porodici tableta, situacija je definitivno drugačija.

 

Naime, kompanija je ove godine predstavila dva nova iPad Pro uređaja koji se nikada do sada nisu toliko približili viziji personalnog računara koga možete nositi svuda i koristiti u svakoj situaciji. U pitanju su modeli sa 10,5-inčnim i 12,9-inčnim ekranom, koji menjaju prethodne verzije od 9,7 i 12,9 inča, a kako smo već navikli dostupne su opcije sa WiFi i Cellular mogućnostima povezivanja.

 

 

Lepota i moć u vašim rukama

 

Već na prvi pogled jasno se može videti da Apple ovog puta nije mnogo ulagao u novi dizajn i izgled svojih prestižnih tableta, jer očigledno na tom polju i nije bilo potrebe bilo šta menjati. Oni su i dalje lepši i elegantniji od većine modela koje možete danas nabaviti. Ipak kako se u ponudi sada našao i novi 10,5-inčni model, uočljivo je da on poseduje manji okvir ekrana (smanjen je za oko 40 procenata), pa ukoliko tražite kompaktno rešenje uz dovoljno veliku dijagonalu, čini se da se ono samo nameće…

 

Ipak, najvažnije karakteristike novih iPad tableta odnose se pre svega na napredni ekran koji je sada opremljen inovativnom ProMotion tehnologijom,  ali i na neverovatne  performanse koje donosi novi A10X Fusion procesor. No krenimo redom…

 

 

Redizajnirani Retina ekran kao što smo već rekli, predstavlja jedan od glavnih aduta koji će privući korisnike ka novim iPad Pro tabletima. Osim visoke rezolucije (2224 x 1668 piksela na manjem modelu, te 2732 x 2048 piksela na većem) uz gustinu prikaza odi 264 ppi, proizvođač ističe i naprednu ProMotion tehnologiju koja donosi osvežavanje slike od 120Hz. Zahvaljujući tome omogućeno je tečnije skrolovanje sadržaja na ekranu, veća brzina reakcije na dodirne komande, kao i veoma glatko pomeranje prikazanih sadržaja.

 

Za korisnike koji vole da koriste Apple Pencil olovku, ProMotion tehnologija takođe donosi  bolju responsivnost sa najmanjom zadrškom (latencijom) na tržištu (svega 20 milisekundi), pa sada možete da   crtate slobodnom rukom još lakše, tečnije i prirodnije. ProMotion takođe unapređuje kvalitet prikaza slike i smanjuje potrošnju struje tako što automatski prilagođava frekvenciju osvežavanja slike kako bi pratio brzinu pomeranja prikazivanog sadržaja.

 

Što se tiče “srca” ovog uređaja, ono je čini se moćnije nego ikada. Dolazi u obliku novog 64-bitnog A10X Fusion čipa čije performanse nadmašuju čak i većinu notebook računara koje možete da pronađete na tržištu. Tako, zahvaljujući snazi ove platforme sada možete da obavljate i neke veoma složene operacije kao što je recimo obrada fotografija i 4K videa, rendering 3D slika ili igranje igara... Inače, pomenuti čip se sastoji od šestojezgarnog CPU-a i šestojezgarne grafičke jedinice (GPU), koji donose i do 30 procenata više procesorske performanse, te čak do 40 procenata veće grafičke performanse u odnosu na trenutno poslednju generaciju A9X čipa, uz izuzetnu energetku efikasnost koja omogućuje celodnevno trajanje baterije.

 

 

Naravno da bi se pomenute performanse glatko obavljale veliku zaslugu ima i softverska platforma, o kojoj Apple tradicionalno vodi mnogo računa. Trenutno tableti dolaze sa fabrički instaliranim iOS 10 operativnim sistemom, ali možete računati i na nadogradnju na verziju iOS 11 kako bi iskoristili sve novitete i unapređenja koja se njim dolaze, poput potpuno nove Files aplikacije, podesivim Dock pokretačem, unapređenim multitaskingom i s dubljom integracijom Apple Pencil olovčice.

 

Kako su iPad Pro tableti zamišljeni da se lako i efikasno koriste u pokretu, važno je naglasiti i to da Retina ekran poseduje specijalni sloj protiv odsjaja, kako bi sadržaj bio jasno vidljiv i kada se naalazite negde na otvorenom, čemu doprinosi i True Tone opcija zadužena za dinamičko podešavanje balansa bele boje u skladu sa osvetljenjem u okruženju.

 

Pored toga, kada ste u pokretu, uz nove iPad Pro tablete imate i savršen alat za snimanje, uređivanje i deljenje fotografija i videa u vrhunskom, praktično profesionalnom kvalitetu, o čemu se brine kamera od 12 megapiksela, sa optičkom stabilizacijom, te prednja FaceTime HD kamera sa rezolucijom od 7 megapiksela, za savršene selfi fotografije i video zapise…

 

 

 

Zaključak

 

Ukoliko ste korisnik dubokog džepa, iPad Pro svakako možete da koristite kao skupocenu igračku i savršeno sredstvo za zabavu i komunikaciju u pokretu, ali ovim uređajima će posebno biti oduševljeni oni nešto ozbiljniji i zahtevniji korisnici poput dizajnera, grafičara, crtača, arhitekata, građevinaca, fotografa i video editora i sl. kojima se najzad pruža mogućnost mobilnog rešenja koje će zadovoljiti njihove pokrete, na elegantan i veoma efikasan način!

 

 

Proizvođač Apple
Model iPad Pro 10.5 iPad Pro 12.9
Ekran 10.5-inča, Multi-Touch 12.9-inča, Multi-Touch
Rezolucija 2224 x 1668 piksela pri 264 ppi 2732 x 2048 piksela pri 264 ppi
Procesor A10X Fusion čip (64-bit), M10 koprocesor
Kapacitet 64GB (256GB / 512 GB)
Kamera 12MP iSight kamera, 7MP FaceTime HD kamera
Povezivanje Wi‑Fi (802.11a/b/g/n/ac); dva kanala (2,4 GHz i 5 GHz);
HT80 uz MIMO,  Bluetooth 4.2
Dodatno FaceTime videopoziv, Touch ID
Operativni sistem iOS 10
Baterija litijum-polimerska 30,4 Wh litijum-polimerska 41 Wh
Dimenzije 250.6x174.1x6.1 mm 305.7x220.6x6.9 mm
Težina 469g  (WiFi) / 477g (Cellular) 677g (WiFi) / 692g (Cellular)
Cena
od 97.390,00 Din
od 119.390,00 Din

www.istyle.rs www.istyle.rs

 

 

 

 

UKOLIKO VAM SE SVIDEO OVAJ TEKST POSETITE I LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK FAN STRANU!

 

Yotaphone 3 - ruska dvoglava aždaja!

Bežični zvučnici koji ispisuju tekst pesme!

Inovativni trackball miš Logitech MX ERGO

Super brzo punjenje telefona u automobilu!

Nokia 8 - umesto “selfie” stiže “bothie”!

Novi pametni dodatak za ženske grudi!

Smacircle S1 – električni bicikl za poneti!

Kafa za poneti direktno iz vašeg telefona!

 

 

Autor. N.P.