Prikazi

Philips Brilliance 499P9H

Philips Brilliance 499P9H

Osim što pruža jedinstveno iskustvo korišćenja dva monitora široke dijagonale u jednom uređaju, višestruko nagrađivani Philipsov model donosi i funkcije za povećavanje produktivnosti, kao što su USB-C i iskačuća veb kamera sa podrškom za Windows Hello…

Dalje »

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

Dalje »

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

Dalje »

BenQ W2000 »

Huawei P30 serija »

BenQ MH535 »

AKTUELNO

 

VESTI

Tesla 7.85 tablet

Napisao N.Protić, 2014-08-17 18:15:24 u Opis - dugi

Informacija da se na tržištu pojavio tablet računar iza koga stoji jedna domaća kompanija, u javnosti je izazvao različite komentare – od pohvala i podrške, do osporavanja i naglašavanja da tu zapravo nema velike domaće “pameti”, već je u pitanju brendiranje još jednog uređaja koji dolazi sa dalekog istoka. Naravno, svima je jasno da proizvodnja jednog ovakvog uređaja ( kako se čini u ovom slučaju i veoma solidnog), nije moguće u našim uslovima, te se za tablet “made i Srbija” mora još čekati, pa i ovakav trud kakav je uložila kompanija ComTrade treba pohvaliti.

 

 

U svakom slučaju, ova kompanija se potrudila da osmisli i tržištu ponudi tablet računar pod nazivom Tesla - ime koje se vezuje za naše podneblje, a prepoznatljivo je u celom svetu, pa je u skladu sa tim odabran i slogan koji glasi “Dostojan svog imena”. Prema onome što smo za kratko vrema mogli da vidimo, ovaj “smeo“ potez na koji se ComTrade odlučio bi mogao dobro da im se isplati, jer se radi o zaista veoma zanimljivom tabletu koji po mnogo čemu može da bude konkurentan na tržištu.

 

 

Dizajn

 

Ono što će na prvi pogled mnoge iznenaditi, jeste činjenica da Tesla ne izgleda jeftino i slabašno iako se radi o tabletu koji spada u cenovno pristupačne modele. Izgledom možda najviše podseća na dobro poznati Sony Xperia Z tablet – prednji deo je potpuno ravan i prekriven staklom, sa uskim bočnim trakama oko ekrana, bez nekih suvišnih detalja. Tanak profil kućišta i ravna gumirana zadnja strana daju  uređaju prilično elegantan izgled koji će se dopasti svima koji vole sveden dizajn, a ono što je najvažnije tablet veoma dobro leži u ruci pa sveukupna  ergonomija zaslužuje pohvalu.

 

 

Sama veličina tableta je kako to logično biva uslovljena veličinom njegovog ekrana, a u ovom slučaju je odabrana dijagonala od 7.85 inča sa odnosom stranica 4:3 što naravno podseća na iPad mini. Ipak u odnosu na novu generaciju minija, Tesla donosi realno slabiji ekran, što je u skladu sa cenovnim rangom kome pripada, ali da ne pomisli da se radi o nekom izrazito lošem rešenju treba naglasiti da je implementiran IPS panel sa jasnom reprodukcijom boja, te solidnim uglovima vidljivosti i postojanošću prikaza slike.

 

Rezolucija od 1024x768 tačaka sa 162 piksela po inču možda ne impresionira “na papiru”, ali u realnom radu slika deluje prilično oštro i detaljno, možda nedostaje nešto svetline, ali će većina korisnika zasigurno biti veoma zadovoljna.

 

Od ostalih fizičkih karakteristika treba spomenuti standardno prisustvo dve kamere (2MP i 5 MP) koje kao i na većini drugih tableta ovog ranga tek odrađuju posao, pa ukoliko želite ozbiljno fotografisanje i snimanje videa morate ipak potražiti drugo rešenje. Dok je nivo kvaliteta kamera na nivou očekivanog, reprodukcija zvuka preko mono zvučnika smeštenog u samom dnu tableta je pomalo razočaravajuća, tačnije neubedljiva, te je za nešto kvalitetniji audio doživljaj neophodno koristiti slušalice.

 

Što se tiče raspoloživih konektora, Tesla donosi standardne opcije poput mikro-USB 2.0 porta, slota za Micro SD kartice, te audio priključka za slušalice. Od bežičnih konekcija podržani su WiFi (802.1 b/g/n) i Bluetooth (V4.0) standardi, a na raspolaganju je i GPS navigacija.

 

 

 

Performanse

 

Uz solidnu izradu i dopadljiv dizajn ono što ipak najviše preporučuje Tesla tablet svakako je hardver, čiju osnovu čini Intel Atom Z2580 platforma. Zapravo ovaj uređaj je i osmišljen u saradnji sa kompanijom Intel, pa je odabir i optimizacija komponenata urađena na najbolji način. Konkretno Teslu pokreće dvojezgarni procesor (Saltwell) koji radi na taktu od 2.0 GHz, te iako nije u pitanju najnovije rešenje, čini da sve radnje koje se obavljaju na tabletu deluju živahno i tečno. U tome pomažu i pripadajući PowerVR SGX 544 MP2 GPU, te 1GB RAM-a, dok je za skladištenje podataka na raspolaganju iznenađujućih 16GB interne memorije (zapravo dostupno 13GB), koju još dodatno možete proširiti memorijskim karicama.

 

U praksi ugrađeni hardver radi poprilično dobro, te u okviru cenovne klase u kojoj se tablet nalazi može se reći da se dobija veoma funkcionalno rešenje koje bez problema može da se nosi i sa multimedijom, te igranjem i relativno zahtevnih 3D igara, kao i brzim surfovanjem internetom.

 

U celoj priči veliku ulogu svakako ima i softverska platforma koja u konkretnom slučaju donosi Android Jelly Bean (4.2.2), što je negde i očekivana opcija za tablet kakav je Tesla. Ono što je međutim pozitivno, bar nam se tako čini jeste činjenica da Android dolazi u svojoj izvornoj verziji, dakle bez velikih izmena u vidu posebno prilagođenog UI (korisničkog interfejsa), pa bez mnogo iznenađenja, sve se odvija glatko i intuitivno.

 

Na kraju treba spomenuti i bateriju koja koja donosi kapacitet od 3750mAh, što ne deluje mnogo obećavajuće, ali na radost korisnika donosi veću aotonomiju od očekivane, što samo potvrđuje da je Tesla dobro optimizovan uređaj, koji je pažljivo pripremljen i izveden.

 

 

 

Zaključak

 

Odluka da jedna domaća kompanija stane iza jednog tako ozbiljnog projekta kao što je osmišljavanje tablet računara u trenutku kada već postoji mnogobrojna i nadasve zrela konkurencija, zaslužuje u najmanju ruku poštovanje, a kada se kao krajnji rezultat dobije proizvod kakav je Tesla, ne treba da izostanu ni pohvale. Tesla svakako nije savršen uređaj, neki kompromisi poput tek prosečnog ekrana i slabašnog zvučnika su nesumljivo prisutni, ali solidna izrada i izgled uređaja, odnosno njegova ergonomija su veoma zadovoljavajući, dok je odabir i optimizacija hardvera i softverske platforme izvedena čak veoma dobro. Definitivno se može reći da se za uloženi novac dobija i više od očekivanog, pa Tesla tablet zaslužuje preporuku, bez ikakve zadrške.

 

 


 

Proizvođač Tesla
Model 785 16GB - TT785
Ekran 7.85" IPS LED multitouch
Rezolucija 1024x768, 163 ppi
Čipset Intel Atom Z2580
CPU Saltwell dual-core 2.0GHz
GPU PowerVR SGX 544 MP2
Memorija 1GB RAM, 16GB
Kamera 2MP (prednja), 5MP (zadnja) 1080p@30fps video
Konektori micro-USB 2.0, 3.5 mm audio, microSD slot
Bežična veza Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Dodatno GPS, G-senzor
Softver Android  4.2 (Jelly Bean)
Baterija 3750mAh
Dimenzije 199.5 x 135 x 7.2 mm
Težina 360g
Cena 12.990,00 Din
Kontakt www.teslatablet.com